Започна реставрацията на моста на Колю Фичето

5
Съоръжението ще е с нов облик и атракциони
Съоръжението ще е с нов облик и атракциони Видео: NOVA

Съоръжението ще е с нов облик и атракциони

Един от най-известните български архитектурни шедьоври е мостът на Колю Фичето. Мостът-емблема на град Бяла, бе в аварийно състояние. След пет години чакане за одобрение на проекти и получаване на финансиране, реставрацията му най-сетне започна.

Легенди се носят за майсторлъка и необичайните за онова време познания на „уста” /майстор бел. ред./ Колю Фичето. През 1865 година, по поръчка на владетеля на Дунавски вилает-Митхад Паша, майсторът се захваща да построи съоръжение, непознато дори за инженерите в Европа.

"Той не почива на класическите норми на мостостроенето. Сводовете му са по-тесни и по-високи. Това е най-съвременната нова постройка в Османската империя. Това е най- големият проект извън Цариград. Освен конструкцията, мостът има и украса, която е много любопитна - митични същества, лъвове, орли - те показват неговото чувство за красота", твърди Иво Жейнов, директор Исторически музей - Бяла, предава NOVA.

Колю Фичето направил сложни изчисления, за да може мостът да носи товар и да понесе напора на водата на река Янтра. В строителството, продължило две години, с доброволен труд се включили десетки жители от Бяла до Габрово. Мостът е направен само от камък, а спойката –от хоросан. Като гаранция за качеството на строежа, пред Митхад Паша, майстор Колю Фичето заложил живота си.

"Практически лично гарантира с живота си, че мостът е здрав. Застава под него. Те са впечатлени от неговата постъпка, че той е толкова сигурен в познанията си, че няма нищо против да рискува живота си. Това е една висока професионална увереност. Това създава митичния характер на неговата личност", разказва Жейнов.

Митичен характер, който направил моста за две години. Век и половина по-късно на властта са нужни 5 години, за да стартира реставрацията му. "Идеята е да се укрепи целия мост-от устои, арките, тази част, която сега драстично е орязана при дострояването на девет метра. Трябва да се наддаде на 12 метра, да стане както е било в самото начало", посочва кметът на бяла Димитър Славов.

Даже и по-хубаво, обещават от местната управа. Планът е след година мостът да се превърне в туристическа атракция, с мапинг шоу, което да съперничи на "Звук и светлина" във Велико Търново.

Проектът, който струва над 9 милиона лева, предвижда изграждане на посетителски център с малък музей с восъчната фигура на Колю Фичето, "машина на времето", която ще връща посетителите години назад, за да проследят началото на строежа на моста, панорамен ресторант и съпътстваща инфраструктура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Анонимен
    Човекът взе парите,каза чакай малко......
  • 16
    2
    Малийййй!
    Е ся вече мостът ще падне! Без наводнения и земетресения! При толкова „професионалисти“ и „специалисти“!
  • 1
    1
    Сравнение
    Къдей Пашата, къдей адвоката с цикълъ си. За харемите им да не пишем, че ханъма Василка се подмокря често qipvp
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари