Реинфекция с КОВИД-19: Защо ни се случва и какво да правим?

0
Проучванията показват, че само антитела, способни да повлияят на "короната", или по-скоро на "тръна" на вируса, предпазват от него. Учените ги кръстиха antiRB антитела. Произвеждат се след заболяване или ваксинация. Тяхното присъствие може да се определи с помощта на тестова система
Проучванията показват, че само антитела, способни да повлияят на "короната", или по-скоро на "тръна" на вируса, предпазват от него. Учените ги кръстиха antiRB антитела. Произвеждат се след заболяване или ваксинация. Тяхното присъствие може да се определи с помощта на тестова система

„От коронавируса, както от други вируси, тялото произвежда три класа антитела“

Това обясни ръководителят на отдела по имунология и лабораторията за регулиране на имунитета и имунологичната поносимост на Федералния изследователски център по епидемиология и микробиология на името на I. Н.Ф. Gamaleys от руското министерство на здравеопазването Владимир Нестеренко. 

IgA и IgM антитела се появяват, когато човек е в острата фаза на заболяването и е заразен. Те са необходими за борба с вируса.

 IgG антителата са отговорни за имунната памет, която остава в тялото за дълго време, от шест месеца до няколко години. Като се има предвид, че SARS-CoV-2 е сезонен вирус, IgG антителата остават при хората в продължение на шест месеца, така че е възможно повторно заразяване.

Проучванията показват, че само антитела, способни да повлияят на "короната", или по-скоро на "тръна" на вируса, предпазват от него. Учените ги кръстиха antiRB антитела. Произвеждат се след заболяване или ваксинация. Тяхното присъствие може да се определи с помощта на тестова система, разработена в Института. Гамалей.

Бележка за пациента

  1. Ако имате признаци на ТОРС, за ваше спокойствие и за защита на другите, особено на членовете на семейството, струва си да направите PCR тест. Той ви позволява да определите присъствието на коронавирус в организма си в момента.

  2. Ако тестът потвърди това, тогава е важно да останете вкъщи и второ, да проверите дали други членове на семейството са се заразили. За целта те също трябва да бъдат тествани.

  3. Необходимо е да се ограничат контактите и да се наложат ограничения за комуникация с хора, живеещи в апартамента, защото има вероятност роднините да не са се заразили.

  4. Ако PCR тестът на един от тях се окаже отрицателен, препоръчително е да се повтори изследването след 5 дни. Фактът, че в момента няма вирус, не гарантира, че той няма да се появи утре.

Знанието е сила

Препоръчително е да се изследвате за антитела срещу RBD 21-30 дни след първите симптоми на заболяването. Тяхното присъствие ще означава, че имунитетът се е развил . Дори да се разболеете отново, ще бъдете в лека форма.

Имате коронавирус през пролетта? Сега също е препоръчително да се направи тест за наличие на антитела срещу RBD, тъй като нивото им намалява няколко месеца след заболяването. 

Ако резултатът се окаже отрицателен, ще е необходимо да се предприемат повишени защитни мерки и да се изчака началото на масова кампания за ваксинация.

Когато приключат ваксиналните опити , за да разберете дали имате нужда от процедурата, препоръчително е да направите отново теста за антитела, дори ако сте били болни от коронавирус. Много е вероятно имунитетът вече да е намалял и да имате нужда от ваксинацията.

Дори да имате антитела, това не означава, че можете да забравите за маската и други защитни средства. Има шанс да хванете вируса на обществени места. Ако това се случи, SARS-CoV-2 ще остане в тялото известно време. Самият вие вероятно няма да се разболеете, но ще предадете коронавируса на друг човек, обобщава zdrave.to.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари