Референдумът на Слави е на ръба

2
В протоколите за референдума има повече грешки, отколкото в протоколите за президентските избори
В протоколите за референдума има повече грешки, отколкото в протоколите за президентските избори Снимка: Канал 3

При 99% обработени протоколи трябват още около 82 000 гласа, за да стане задължителен.

Все още не е ясно дали националният референдум минава прага от 3 500 585 души, които са гласували на последните парламентарни избори през 2014 г., пише "24 часа".

При 99% обработени протоколи от секциите в РИК гласувалите на допитването са малко над 3,4 милиона българи. Така са нужни още около 82 000 гласа, за да стане допитването задължително. При всички случаи обаче със сигурност и трите въпроса ще влязат за обсъждане в парламента, тъй като границата от 20% гласували е премината.

Все още се чака обработването на резултатите от секции в чужбина, сред които тези в САЩ и част от тези в страната.

Освен това в доста от протоколите за гласуването в референдума има грешки и те са повече от тези в протоколите за президентските избори.

“Дори и при 100% обработени протоколи на СИК в РИК е възможно отново да не може да се каже категорично дали референдумът минава прага. Вероятно броят на гласувалите ще е или малко под него, или малко над него. При повторното въвеждане на данните от РИК в ЦИК обикновено се установяват грешки и се правят корекции, така че дали референдумът е валиден, ще се знае след окончателното обработване на резултатите”, обясни експерт от ЦИК.

При 95,16% обработени протоколи за въвеждане на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура над 2,3 милиона българи, или 71,92% са гласували с “да”. Половин милион души, или 16,06% са отговорили с “не”, без еднозначен отговор са 9,51% от гласовете, а недействителните бюлетини са 2,51%.

2 050 753 българи са отговорили положително на втория въпрос в допитването - 61,83% подкрепят гласуването на избори и референдуми да стане задължително. С “не” на въпроса са отговорили 862 342 души, или 26% от участвалите в допитването. Без еднозначен отговор са 9,66% от гласовете, а недействителните бюлетини - 2,51%.

72,16%, или 2 392 957 избиратели са отговорили положително на третия въпрос - партийната субсидия да се намали на един лев за всеки получен действителен глас на парламентарни избори.

Малко под половин милион българи, или 15,01% смятат, че субсидията не трябва да се орязва. Без еднозначен отговор са 10,33% от пуснатите бюлетини, а недействителните гласове за този въпрос от референдума - 2,51%.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари