От понеделник: Организират пробно гласуване с машина

0
То е за хората, които се притесняват, че няма да се справят с машинния вот
То е за хората, които се притесняват, че няма да се справят с машинния вот Видео: БНТ

Пробни гласувания се организират от утре за хората, които се притесняват, че няма да се справят с машинния вот.

По три машини ще бъдат изпратени във всички Районни избирателни комисии. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева. От Обществения съвет към ЦИК обаче изразяват недоверие, че подобна кампания ще е успешна и ще позволи в рамките на десетината оставащи дни - хората да пипнат и видят машина. Думите са на заместник председателя на съвета Стефан Манов пред БНР.

Сравнително ниска беше днес избирателната активност в община Благоевград. Според ЦИК не е ясно дали това се дължи на машинния вот, предава БНТ.

От ЦИК казаха, че има достатъчно време всички хора, които не са гласували досега с машина, да го направят. Смятат, че машините няма да са причина за по-ниска избирателна активност.

"Утре ще тръгнат към всички Районни избирателни комисии по три машини във всеки район и са надяваме кметовете на общини, областните управителни, районните комисии да организират такива пробни гласувания, за да могат всички избиратели, които искат да видят машина, да гласуват на нея преди изборите. Не знам дали ще бъде по-ниска или по-висока активността - лято е, много хора ще бъдат на почивка, няма да успеят да гласуват, когато са на почивка в страната, така че ще видим на изборите", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Утре ще се инсталира софтуерът за машините в чужбина, каза още Матева, за да се транспортират по дипломатически път. Обслужването там ще е от техници, наети от "Сиела Норма". Днес в Благоевградско проблеми с гласуването е нямало, нямало e жалби и сигнали. Сутринта машина е спряла да работи в Сърница. От ЦИК казаха, че не е било заради прегряване в топлото време.

"Доколкото разбрах, едната е спряла може би по технически причини, в смисъл, пусната е да гласува и не е гласувано в рамките на пет минути. Тези машини се използват за гласуване в Южна Америка, в държави, в които няма климатизация на помещенията и там се гласува включително в джунглите, в планините, така че не смятам, че машината има проблем с високата температура", допълни тя.

Все пак ще има препоръка за следващия тур на частичните избори да се търсят по-прохладни помещения.

Избирателната активност днес е сравнително ниска. Към 13.00 ч. в община Благоевград тя беше около 11%. В понеделник там са били изпратени четири машини за тестови гласувания, обясниха от ЦИК, дадени са били и указания членовете на комисии да помагат на избирателите, но без да виждат екрана на машината. В селата, където се избираше кмет, около обяд активността беше по-висока - между 12 и 37 на сто.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари