Разстреляха ключово лице от разследване на Антикорупционния фонд

0
През годините Мартин Божанов - Нотариуса е бил интересен покрай делото „Крашевски"
През годините Мартин Божанов - Нотариуса е бил интересен покрай делото „Крашевски" Снимка: Антикорупционен фонд

През годините Мартин Божанов - Нотариуса е бил интересен покрай делото „Крашевски"

Мъж беше разстрелян миналата вечер в София - тялото му е намерено близо до автомобила му в затворен жилищен комплекс, който се намира на "Горнобански път".

Убитият е Мартин Божанов, известен и с прозвището Нотариуса. Мъжът стана разпознаваем от разследване на Антикорупционния фонд, в което той се представя по следния начин: "Занимавам се с търговска дейност и консултантска. Консултирам множество юридически и физически лица по всякакви въпроси. От това как да аранжират градината си или дома си, до това към кой евентуално адвокат да се обърнеш и така нататък", пише вестник СЕГА.

Все още няма задържан за стрелбата. Полицаи блокираха цели райони и започнаха масови проверки на автомобили в София. Използвани бяха и следови кучета.

Според източници, цитирани от БНР, извършителите са били няколко и по жертвата е стреляно неколкократно, най-вероятно с пистолет.

"Касае се за убийство на лице с имена Мартин Божанов. Касае се за изстрели с огнестрелно оръжие, които са попаднали в тялото и може би в главата и лицето", заяви по-късно Иво Илиев, зам.- градски прокурор на София.

Доколкото знам, през годините той е бил интересен покрай делото „Крашевски”. В момента служебно ми е известно, че в Софийската градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати”, заяви и градският прокурор на София Илиана Кирилова, цитирана от Нова тв. Тя уточни, че Божанов е известен покрай откраднато през 2004 г. дело от Върховния касационен съд срещу нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. За кражбата е водено досъдебно производство срещу човек на име "Мартин Божанов", но за изхода на делото няма данни. "Аз съм неосъждан и без висящи производства", бе навремето единственият коментар на Божанов по темата.

По думите на Кирилова се разпитват свидетели и се работи усилено по случая. “Той може би е свързан и с имотни измами”, добави тя. Кирилова не потвърди изтеклата информация, че убитият е свързан през годините с прокурорски рекет. „Имаме сигнали, подадени от магистрати, които не са прокурори, за отправени заплахи към тях”, съобщи градският прокурор.

В начален етап на разследването сме. В момента се извършва оглед на местопроизшествието. Установяват се свидетели и очевидци. Умоляваме гражданите, ако разполагат с някаква информация, да ни съдействат”, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев. „Всички сили са вдигнати на крак и работим, за да установим кой е извършителят на убийството”, добави той. Коцев потвърди, че сигналът за убийството е получен малко преди 20 ч. в сряда вечер. Екипи на полицията са пристигнали на място веднага.

Заради тежкото престъпление беше отменено предвиденото за сряда вечерта учение за реагиране при извънредна ситуация в София. Това стана ясно малко преди началния час на учението 22:00 ч. То трябваше да тества плановете за реагиране при извънредна ситуация, както и готовността и подготовката на органите за управление и силите за реагиране на национално и териториално ниво. В реална среда и в реално време трябваше да се състоят практически действия съгласно сценария на учението с участието на екипи от различни структури на МВР, Министерството на отбраната, Столичната община, Спешна помощ, Българския Червен кръст и др.

"Сега" припомня:

Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в разследването на "Антикорупционния фонд" (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков. В него бяха излъчени записи на разговори, които Ивайла Бакалова - жената, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста след задържането му през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които са необходими, за да бъде пуснат арестуваният - най-малко 100 000 евро. Един от споменатите в разследването е Мартин Божанов.

Той е човекът, който свързва Бакалова с адвокат. В първата част на разследването Божанов е записан по телефона. В разговора се чува, че той казва: "Всичко знам по това производство, знам показанията на свидетели, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са невинни. Идеята е да видим дали може да помогнем. Ако се лутате само, че той е много невинен, а съдът е много натиснат, тогава ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще си стои вътре..."

Обяснява и колко могъщ е Специализираният съд, след като Бакалова казва, че е говорила и с посолства: "Искам да знаете, че този съд изобщо не го интересуват посолствата, но може да събере и посолствата при него и да им гледа мярка и на тях. Много е сложна ситуацията. Този съд е държавата. Никой не може да се меси във вътрешните работи на държавата и на съда. Съдът утре може да вземе и посланика и да му гледа мярка и на него".

Божанов дава интервю на Николай Стайков от "Антикорупционния фонд" , като се представя като консултант по всякакви въпроси - от градинарство до това към кой адвокат да се обърнеш.

Последните месеци са белязани от показни убийства

Алексей Петров беше убит през август 2023 г. Използвано е огнестрелно оръжия. Към днешна дата все още няма данни за авторство на убийството на Алексей Петров - разследването не разполага с извършител, нито с поръчител. Това съобщи в Кюстендил главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. Версиите остават две и сред тях няма доминираща – свързани са с личния му живот и бизнеса му.

Бившата барета Алексей Петров е убит, потвърдиха от прокуратурата и МВР на брифинг пред журналисти. Убийството е станало днес по обед в гориста местност на Витоша над София, където бизнесменът често се е разхождал. Той е прострелян в главата.

Преди това Красимир Каменов, известен с прякора Къро, беше убит в края на май 2023 година. в Кейптаун, Република Южна Африка. Това се случи два месеца след като той беше обвинен за подбудителство към убийството на бившия полицай Любомир Иванов и посочен от главния прокурор Иван Гешев като участник в схема за търговия с влияние. Заедно с Каменов бяха убити съпругата му и още двама души.

Красимир Каменов-Къро и съпругата му са разстреляни в къщата им в много богатото предградие Констанция в Кейптаун, съобщават БНТ и БТВ. Източници на "Сега" потвърдиха информацията. Според тях убити освен Каменов и жена му са и двама души от обслужващия ги персонал.

През юни 2023 г. Ангел Христов от братя Галеви почина в България от инфаркт. Той заедно с Пламен Галев се издирваха с червена бюлетина на Интерпол от 2012 г. Братята Галеви напуснаха страната преди 11 години, след като бяха осъдени за организирана престъпна група за рекет и изнудване.

През май 2023 г. се проведе неуспешна спецакция в столичен ресторант в опит да бъде арестуван бившия следовател Петьо Петров, известен с прякора Еврото, който бяга от страната. Бившият следовател е обвинен за длъжностно присвояване по делото „Осемте джуджета“. Причината - противозаконно отнемане на златни монети, които са били иззети по дело на Спецпрокуратурата.

Петьо Петров, известен и като Пепи Еврото е обявен за издирване, обявиха пред "Сега" източници от МВР. Познатият покрай случая "Осемте джуджета" бивш следовател е бил потърсен в ресторант, офис и в дома си и не е бил открит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    2
    дд
    След като няма държава и боклуците са недосегаеми хората им писва и сами им издават присъдата и изпълняват!!!И това ще продължи да се случва
  • 8
    1
    Човек със собствено мнениеC
    Каквото си е търсил - такова си е намерил. А сега стана и медийна звезда.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари