Разкриха схема за източване на ДОО

0
57 души, работили в Испания, подали документи за обезщетение за безработица
57 души, работили в Испания, подали документи за обезщетение за безработица

57 души, работили в Испания, подали документи за обезщетение за безработица

Схема за източване на Държавното обществено осигуряване разкриха служители на НОИ - Смолян. Предотвратените щети са за близо 12 милиона лева. 57 души, работили в Испания, подали документи за обезщетение за безработица и трябвало да получат над половин милион лева.

На 40 от тях са изплатени над 250 хиляди лева. Доклад на Инспекцията по труда и социалната сигурност в испанската провинция Бургос обаче показал, че тези хора не са се осигурявали. Испанските власти разкрили още 9 души, които също подали документи за обезщетение в други поделения на НОИ в страната без да са плащали осигуровки. В крайна сметка 26 души не са получили обезщетения, а тези, които са взели пари неправомерно трябва да ги връщат с лихвите, предаде БНТ.

Според анализ на НОИ, за 4 години пенсиите отпуснати при специални условия са се увеличили с 18%, за сметка на това пенсиите отпуснати по общия ред намаляват с малко над 5 на сто.

При специални условия се пенсионират категорийните работници, балерини, балетисти. Хората, които нямат необходимия стаж, също попадат в тази категория, защото възрастта за пенсиониране за тях е по-висока. Пенсия в намален размер получават всички, които имат необходимия стаж, но са решили да се пенсионират до една година преди да са навършили възрастта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари