Разкази на евакуирани от Израел българи

1
Какво са преживели след атаката вчера и как са разбрали за правителствения полет
Какво са преживели след атаката вчера и как са разбрали за правителствения полет Снимка: БГНЕС

Какво са преживели след атаката вчера и как са разбрали за правителствения полет

За това какво са преживели в Израел, след ракетната атака на "Хамас" вчера, каква е била организацията на евакуацията им, как са разбрали за правителствения "Еърбъс“, разказаха пред медии част от завърналите се днес на летище София наши сънародници.

Казаха ни още в 6:30 сутринта, че ще има полет, споделя Дария Димитрова, която от 15 години живее в Израел. Беше доста шокиращо, никой не го очакваше, добави тя. Това сега, според мен, ще е малко по-тежко, казва тя във връзка с развитието на ситуацията там. Разбрах, че всеки полет за България се отменя и се обърнах към консулството, пътуването беше добро, организацията беше добра, посочи жената. Никой не знаеше, това е бедствено положение, коментира още Дария Димитрова, предаде БТА.

Посрещнаха ни в самолета, не сме останали нито гладни, нито жадни, благодарим на цялото правителство, каза Илчо Антонов от Казанлък, пастор в евангелска църква. За правителствения евакуационен полет са им помогнали, както туроператорът, така и екскурзоводката им, която се е обадила в българското посолство.

Знам, че Господ ни пазеше, и очаквах да се случи нещо и то се случи, добави пасторът.

На 4 октомври Тотка Генова, пенсионер, както се представя, заминава на екскурзия в Израел, където я заварват и атаките на "Хамас". Получили са информация, че България готви полет за евакуация чрез екскурзовода си. Витлеем, където е била групата, е бил спокоен, но иначе контролът е засилен. Много бавно ставаше преходът от Витлеем към Йерусалим и после до Тел Авив, сподели Тотка Генова.

В хотела, където бяхме, трябваше да се крием, постоянно се чуваха експлозии, ракети, споделя преживяното младеж. Не знаехме колко ще продължи, бяхме събрани много хора на едно място, добавя момчето.

След като кацнаха на наша земя, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и транспортният министър Георги Гвоздейков съобщиха, че се подготвя нов полет, който да прибере и други, останали в Израел, наши сънародници.

Да посрещнат първата група българи на правителствения ВИП бяха и председателят на парламента Росен Желязков, както и двама от заместниците му – Никола Минчев и Филиз Хюсменова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Ivan
    Стига се оплаквХте,искате Израел,оправяйте се,идете и до Ливан,Сирия,разходете се,разгледайте,пьлни идиоти...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари