Разказ на защитен свидетел под охрана от Бюрото за защита към главния прокурор

1
Мъжът е бил част от организирана престъпна група
Мъжът е бил част от организирана престъпна група Снимка: Кадър bTV

Мъжът е бил част от организирана престъпна група

bTV се срещна със свидетел намиращ се под охрана Бюрото по защита. Срещнахме се на тайно място, определено от Бюрото и се съгласихме да запазим самоличността му в тайна.

Защитеният свидетел пристига на време, в костюм, с маска срещу COVID-19 и каскет. Скрити зад дърветата, около нас има мъже, които го охраняват. Представя се с псевдонима Виктор Суворов.

Виктор Суворов е литературният псевдоним на съветски офицер разузнавач, дисидент, който дезертира от СССР в Обединеното Кралство. Задочно е осъден на смърт за държавна измяна.

В съзнанието на хората, срещу които съм свидетелствал - вероятно аз съм предател. Те ме възприемат като предател или като шпионин“, казва защитеният свидетел.

Мъжът признава, че е работил за организирана престъпна група в продължение на три години. Получавал е заплахи за убийство, ако не си промени показания срещу хората, с които е работил.

Хората, които могат да те убият и са убивали хора или могат да те поръчат, казано на жаргон, че те са след тебе и те са надушили следа като акулите, надушили кръв. Осъзнаваш, че дните ти са преброени“, казва свидетелят.

Мъжът разказва, че два пъти е бил в програмата за защита на свидетели. Никога не е сам. Защитени са и негови близки.

„Хората, които са ме заплашвали, те са на "ти" с полиция – или влизаш в програмата, или идват на адрес и край с тебе под една или друга форма. Моят живот е спасен от Бюрото по защита. Можеш да отидеш на кино, можеш да отидеш на ресторант примерно в светлата част на деня“, разказва мъжът.

Този петък депутатите в правната комисия разгледаха трите законопроекта, които предлагат Бюрото по защита да се отнеме от контрола на главния прокурор и ще премине към Министерството на правосъдието. Против е прокуратурата.

Висшият адвокатски съвет изрази положително становище, а от Инициативата "Правосъдие за всеки", които организираха протести срещу Гешев, също подкрепят предложените промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари