Ръст на нарушения на трудовите права в Русе по време на пандемията

4
През миналата седмица при трудова злополука е загинал работник без трудов договор
През миналата седмица при трудова злополука е загинал работник без трудов договор Видео: БНТ

Увеличават се нарушенията на трудовото законодателство в Русе по време на пандемията.

От Инспекцията по труда коментираха, че сигналите са десетки, но голяма част от хората вече напуснали работните места. В такива случаи нямало как да бъдат защитени правата им, предава БНТ.

Ирена Николаева - директор на Дирекция „Инспекция по труда" - Русе: В момента хората се оправдават с това, че не държат на трудовия договор, само и само да са на работа. Лошото е това, което се случи последната една седмица. Имаше трудова злополука с лице, което загина. Беше без трудов договор.

Злополуката е станала в строителството.

Три от 6-те санкционирани фирми са строителни.

По време на пандемията са се увеличили жалбите и за други нарушения на трудовите права. Сред ощетените от работодателя си са Никола Николов и 10-има негови колеги.

"Kаза няма да мога да ви плащам вече и напуснахме поради неизплатени заплати. Изгоряхме с по 4-5 заплатки", споделя работникът.

Ирена Николаева - директор на Дирекция „Инспекция по труда" - Русе: Голяма част от работодателите използваха пандемията, за да се освобождават от работници, според нас, незаконосъобразно. Други от сигналите бяха за това, че са пуснати в неплатен отпуск без тяхно съгласие, без заповед на работодателя.

От Инспекцията по труда съветват хората самите те да изискват трудов договор при започване на работа и да подават сигнали при нарушаване на правата им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари