Ръст на имунизациите при учениците над 12 години у нас

0
Според вирусолози точно сега е моментът за активно ваксиниране на колкото се може повече ученици
Според вирусолози точно сега е моментът за активно ваксиниране на колкото се може повече ученици Видео: NOVA

Близо 10 хиляди ученици ще бъдат напълно ваксинирани срещу коронавирус на 15-ти септември

Това показват данните на здравното министерство. А преди началото на учебната година учители поискаха да получат и трета бустерна доза от препаратите за по-голяма защита, предаде NOVA.

Дни преди първия звънец от пунктовете за имунизации в столицата отчитат ръст на ваксинациите при тийнейджъри. С по две дози вече са над 7 100 ученици между 12 и 18 години. По една доза имат близо 11 700 деца. Част от тях обаче ще са получили втората си игла до 15-ти септември.

А учителски организации настояват, ако обучението е присъствено, да се правят редовни тестове - поне два пъти седмично - на всички работещи в системата, включително и на децата. Бъдещата десетоласничка Ана-Мария идва до кабинета на столичната Окръжна болница за първата си доза от Pfizer.

“Дълго време обмисляхме със съпруга ми. Започват училище, започна четвърта вълна и е по-добре да е ваксинирана. Възрастен човек имаме вкъщи - да го предпазим”, заяви Елка Георгиева, майка на Ана-Мария.

„Аз нямам нищо против съучениците ми да не са ваксинирани, но аз лично бих искала да съм”, твърди Ана-Мария.

Засилен интерес към имунизациите при деца над 12 години отчитат и от пункта на Александровска болница.

„Идват на ден между 10 и 15 деца. По-грамотните родители, по-интелигентните и разбиращи колко е важно това със започване на учебната година - го правят”, посочва д-р Васил Михайлов.

Според вирусолози точно сега е моментът за активно ваксиниране на колкото се може повече ученици.

„Опитът на редица страни досега между 12 и 16-годишна възраст показва много добра поносимост на децата към ваксината. Аз бих препоръчала това ваксиниране да се случи, защото тези деца могат да пренасят вируса сред своите семейства”, твърди вирусологът проф. Радка Аргирова.

А на прага на новата учебна година учители настояха да получат допълнителна трета доза от препаратите.

„Има вече такава практика в други държави да се поставя бустерна доза на хората, които работят на първа линия, а ние работим на първа линия с децата”, посочва Лилия Стоянова от "Обединени учители за безопасно образование".

Въпросът за поставянето на трета доза от ваксината срещу COVID-19 вече се обсъжда в Европейския център за контрол на заболяванията, съобщиха от здравното министерство. Според някои медици обаче е рано за бустерна доза, а ако тя се прилага с приоритет трябва да са определени групи.

„По-възрастни и по-скоро тези, които заради своите заболявания имат компрометиран имунитет. Мисля, че към момента не е нужно. И двете дози вършат своята работа и защитават хората”, твърди д-р Васил Михайлов.

С писмо до властта педагози поискаха държавата да покрива редовно тестване на всички в училищата - персонал и деца. И още - промяна в сценариите на образователното министерство - сега тъмночервеният план предвижда затваряне на училищата при над 500 заразени на 100 хиляди.

„При достигане на една заболяемост от 300 на 100 хиляди всички да преминаваме в онлайн режим от първи до 12-ти клас”, заяви Лилия Стоянова.

Въпреки ръста на заразените, засега директори се готвят да посрещнат присъствено учениците.

„Наистина желаем тази година да премине колкото се може повече в класните стаи, защото това е истински ефективното обучение - всичко друго е някаква форма на компромис, която не знаем докъде ще ни доведе”, посочва директорът на СМГ Антоан Тонев.

Вчера от образователното министерство заявиха, че независимо от ситуацията в страната първият учебен ден трябва да е присъствен поне за първокласниците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари