Родители и учители излизат на протест срещу тестването за децата

2
"Нуждата от тестове е само в чиновническите глави и министерствата, усвояващи средства!“, се казва в анонса на събитието
"Нуждата от тестове е само в чиновническите глави и министерствата, усвояващи средства!“, се казва в анонса на събитието Снимка: БГНЕС / Архив

Протестът е насрочен за днес от 16.30 ч. пред сградата на МС

Родители и учители излизат на протест срещу тестването. „Децата ни не са опитни зайчета. Учителите не са и медицински специалисти. Родителите не са лаборанти! Нуждата от тестове е само в чиновническите глави и министерствата, усвояващи средства!“, се казва в анонса на събитието във ФБ, съобщава dnews.bg.

Протестът е насрочен за днес от 16.30 ч. пред сградата на Министерския съвет.

Междувременно от МОН съобщиха, че половината от поръчаните тестове все още не са налични.

Присъственият учебен процес стана възможен с тестване на учениците, което ще започне с тези от 1 до 4 клас, докато 14-дневната обща заболеваемост падне под 250 на 100 000 души. Изключение ще се прави за децата с валиден документ за преболедуване или с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години - и ако имат документ за ваксинация. Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. Те стават задължителни по силата на заповед на министрите на здравеопазването Стойчо Кацаров и на образованието Николай Денков, която беше издадена и публикувана снощи.

За учениците от 1 до 4 клас учебните занятия могат да бъдат възобновени от утре, ако в конкретното училище е направена съответната организация. Тестването ще се извършва в училището, с изключение на учениците със специални образователни потребности, които се изследват вкъщи, е записано в актуализираните Насоки. В случаите когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, тестване се извършва в първия присъствен ден от седмицата. Ако той е вторник, следващото изследване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо тестване през седмицата не се извършва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари