Ръководителят на Пристанище Русе - запад застава пред съда заради смъртта на работник

2
Предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от една до шест години
Предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от една до шест години Снимка: btv / архив

Ръководителят на Пристанище Русе - запад застава пред съда заради смъртта на работник.

Н.Н. е обвинен в немарливост при изпълнение на длъжността си, с което се е стигнало до смъртта на Д. Е по време на товаро-разтоварна дейност на баржа РТ-3.

Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Русе против Н. Н., който е обвинен в това, че на 14.07.2018 г. в гр. Русе, в качеството си на Ръководител на пристанищен терминал Русе – Запад, съгласно трудов договор №С-40/01.04.2015 г. и длъжностна характеристика от същата дата, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - осигуряване на безопасността на работещите по товаро разтоварна дейност на несамоходна безекипажна сухотоварна баржа РТ-3, собственост на „Рубишипс Транспорт“ ООД Русе, като не осигурил здравословни и безопасни условия на труд на Д. Е., назначен по трудов договор № С-12/18.01.2016 г. на длъжност "водач мотокар" в "Държавно предприятие “Пристанищна инраструктура“ СП Дирекция “Опериране и експлоатация на пристанищни терминали“, Пристанищен терминал, Русе Запад, гр. Русе, нарушил редица нормативни изисквания, като не изпълнил задълженията си като Ръководител на пристанищен терминал Русе и не предприел от името на работодателя всички необходими мерки за осигуряване на здравословните и безопасни условия на труд и с това причинил смъртта на Д. Е. - престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.

Предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от една до шест години.

Припомняме, че загиналият 39-годишен Делян Енчев е бил мотокарист на пристанищеЗапад“ в Русе. На 14 юли 2018 г. той полетя към водите на Дунав и не успя да изплува, въпреки усилията на неговия колега да го спаси.

Инцидентът станал в началото на работния ден, около 8:15 сутринта, когато Делян и колегата му Сашо отишли да отворят капаците на баржата – плавателния съд, от който трябвало да разтоварят тонове насипна гранулирана тор. Отворили единия капак, но вторият заяждал и Делян решил да го отвори с лост. Лостът се „изплюл”, а Делян полетял към водата. Сашо осъзнал, че колегата му се дави и скочил да го спасява.

„Около десет минути се опитвах да го изкарам, но той не можеше да плува. Аз имам курс за спасител, но не съм предполагал какво нещо е истерията и борбата за живот. Той се опитваше да се катери върху мен, блъска се, дра ме... Борба за живот, истерия. Неописуемо е,” разказва Сашо.

Група рибари видели инцидента от кораба си и сигнализирали на краниста да спусне крана във водата. За съжаление тялото на Делян потънало под баржата и единствено Сашо успял да се измъкне с крана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари