Радан Кънев: Ако замълчим за Донбас, следва и България

2
Не можем да си позволим да сме пасивни
Не можем да си позволим да сме пасивни

Не можем да си позволим да сме пасивни

Бяхме пасивни за Крим, ако постъпим така и с Донбас, следват Киев и България. Не можем да си позволим да сме пасивни. Руската агресия не е престъпление без жертви.

Това заяви евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ДБ) по време на Брюкселския форум, където се проведе дискусия на тема: "Трябва ли да изолираме Русия?". Тезата на Кънев е, че по-голямата част от енергийния износ на Русия за Европа трябва да бъде забранен до края на годината, както и да се наложат още широки санкции срещу руски банки, предприятия и олигарси.

"Изолацията не означава само санкции и война - една от целите на санкциите е да няма война. Очевидно руснаците са достатъчно луди, за да започнат война, но ние, Слава Богу, не сме. Този конфликт ще се реши в някакъв момент чрез икономически натиск и предоставянето на достатъчно оръжия на Украйна. Русия би могла да загуби заради икономическо изтощение, правила го е неведнъж", каза българският евродепутат, цитиран от OFFNews.

Брюкселският форум на фонд Маршал на Съединените щати (GMF) е водеща платформа за световни лидери, политици и експерти от различни сектори, които оформят трансатлантическия дневен ред и обсъждат глобални предизвикателства.

Дипломатът Майкъл Макфол, служил като посланик на САЩ в Русия от 2012 до 2014 г., също защитаваше тезата, че Русия трябва да бъде изолирана от Запада. Двамата опоненти на Кънев и Макфол бяха старшият сътрудник-резидент в Атлантическия съвет на САЩ Ема Ашфърд и Джонас Шенде - главен икономист в неправителствената организация Fiscal Policy Institute (Институт за фискална политика).

Радан Кънев посочи, че историята често лежи в основата на руските политически решения. Според него Западът има "наивна и опасна" мечта да интегрира Русия в международната общност. Кънев изтъкна, че неведнъж в историята Русия се е възползвала от интеграцията си в международната общност и е използвала новата си власт, за да подчини, репресира и дори заличи голяма част от Източна Европа от световната карта.

Джонас Шенде твърди, че Руската федерация се намира в изгодна фискална позиция, тъй като разполага с много ресурси и зърно. Според Шенде Русия се справя "доста добре" икономически, докато в Европа хората масово изпитват затруднения заради растящата инфлация. Той посочи, че много европейски икономики все така разчитат на руската енергия. Икономистът е на мнение, че има само един ясен победител в тази ситуацията - Китай. Джонас Шенде очаква, че ако Китай съчетае ресурсите си с руската енергия, това ще доведе до появата на глобален конкурент в Азия, с който Запада трудно би могъл да се справи.

Бившият американски посланик Майкъл Макфол изтъкна, че изолацията на Русия е най-добрият начин за постигане на американските национални и международни интереси. "Ще приемете ли анексацията на половин Украйна в името на това да се разбирате с Путин? Ще стиснете ли ръката на човека, който изкла хиляди хора в Мариупол?", попита реторично Макфол.

Ема Ашфърд заяви, че моралните аргументи в полза на изолацията на Русия са ясни, но че има и много практически съображения, поради които е трудно да се твърди, че тази тактика ще бъде ефективна за Запада. Ашфърд смята, че цената на дългосрочната изолация на Русия е голяма за Европа и света. Тя посочи, че в момента има сътресения в множество европейски правителства, сред които и България. Според нея дългосрочната изолация на Русия би довела до вътрешно укрепване на властта на руския президент Владимир Путин, а не обратното, както вече се случва. 

"Санкциите подсилват авторитарните режими", каза Ема Ашфърд.

Радан Кънев каза, че Европейският съюз е зависим от руските енергийни доставки и че това е сериозен проблем, който стои на дневен ред пред европейските законодатели. "Проблемът е, че не изолирахме Русия още през 2014 г., когато анексира Крим", каза той.

Кънев показа графики, които показват че вносът на руски природен газ в ЕС е нараснал след анексията на Крим, като най-вече Италия и Германия са увеличили потреблението си.

"Що се отнася до износа на газ, Русия е зависима от Европа. Тя няма къде да продава газа си, ако го прекъснем. 70% от руския износ на енергия отива в ЕС. Ако не предприемем нищо, какво ще последва - моята страна България, Румъния, Молдова? Ние нямаме отговор на този въпрос. Да, боли, санкциите са болезнени, но ние сме във война и виждаме кой е насилникът", заяви евродепутатът.

Според Радан Кънев икономическата и политическата изолация на Русия няма да раздели света, както е било по време на Студената война, тъй като Руската федерация е в пъти по-слаба от Русия по времето на управлението на Леонид Брежнев.

"Аргументите на моите опоненти са, че побойникът - Русия - е твърде силен и затова трябва да го приемем, както и че побойникът се справя добре икономически. Ще ви дам един пример: в България имаме силни проруски чувства и много силни икономически връзки с Русия. Изградихме "Турски поток", противопоставихме се на санкциите на ЕС и не изпратихме оръжия на Украйна. Крайният резултат беше, че бяхме една от първите европейски държави, на която ѝ беше спрян газа", заяви евродепутатът от ЕНП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    русенец
    ""Що се отнася до износа на газ, Русия е зависима от Европа. Тя няма къде да продава газа си, ако го прекъснем. 70% от руския износ на енергия отива в ЕС." Някой да има представа защо е нужно всичките софийски малоумници и педали да са политици? Този е и двете.
  • 4
    2
    Stanko
    Radane, това кой ти го каза бре? Сопола си не можеш да изсекнеш, а си тръгнал да умуваш на глас. Трябва да ви съдят такива като тебе - за вселяване на страх в населението.... Ама кой ли ти вярва още па и на тебе... Кавал!!!
  • -2
    1
    Браво
    Точно така, не трябва да се мълчи, трябва всички да знаят как фашистите избиват мирни граждани! Освен това фашагите може да се пръкнат и тук, не е като да не е ставало!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари