ЕНП дава трибуна само на “защитниците на България“

0
Антибългарска акция на социалисти, комунисти, зелени и леви либерали
Антибългарска акция на социалисти, комунисти, зелени и леви либерали Снимка: БТА

“Антибългарска акция на социалисти, комунисти, зелени и леви либерали”

Председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер, зам.-председателят ѝ Андрей Ковачев, координаторът на Комисията LIBE Роберта Мецола ще са единствените представители на Европейската народна партия (ЕНП), които ще говорят от парламентарната трибуна по време на дебата за върховенството на правото в България, който ще се проведе в Европейския парламент тази вечер. За това съобщиха евродепутатите Александър Йорданов и Радан Кънев, цитирани от Свободна Европа.

“Ще могат да се изказват само предварително определените от своите парламентарни групи депутати. Свободни изказвания най-вероятно няма да има”, написа на страницата си във Фейсбук Йорданов, който стана евродепутат от коалицията между ГЕРБ и СДС. Той определи събитието като “антибългарска акция на социалисти, комунисти, зелени и леви либерали”.

Като разбираема, но “дълбоко погрешна”определи позицията на ЕНП депутатът и част от парламентарната група на най-голямото политическо семейство Радан Кънев. Според него подобни действия не са в дългосрочен интерес и не са в синхрон с ценностите, които партията защитава.

“На днешното заседание на групата на ЕНП, непосредствено преди дебата, ще направя последен опит да убедя ръководството на групата, че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските граждани и европейските данъкоплатци“, каза още Кънев и добави, че ще внесе писмено изказване, в което излага гледната точка на “тези две трети от българските граждани, които подкрепят протестите и се обръщат към Европа с призив за подкрепа на законността и свободата”.

Обсъждането на “Принципите на правовата държава и основните права в България” трябва да започне около 20:00 часа българско време и може да бъде гледанo на живо на страницата на Европейския парламент.

В четвъртък Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент прие резолюция, с която подкрепя еднозначно протестите в България. Тя ще бъде подложена на гласуване по време на пленарно заседание на парламента в четвъртък.

В края на август LIBE проведе закрито заседание, на което трябваше да бъдат изслушани премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. Вместо тях обаче, в заседанието на евродепутатите участваха вицепремиерът Екатeрина Захариева, тогавашният зам.-министър на правосъдието и настоящ министър Десислава Ахладова, както и заместник главният прокурор Красимира Филипова. Трите трябваше да отговарят на критични въпроси за статута на главния прокурор, конкретни висящи разследвания, свободата на медиите в България и други.

Впоследствие прокуратурата обяви в свое официално прессъобщение, че изслушването на заместничката на Гешев пред LIBE е било организирано по инициатива на българското държавно обвинение. Това предизвика остра реакция от евродепутати от т.нар. Мониторинговата група по демокрация, върховенство на закона и основни права (DRFMG) към Европарламента.

Преди две седмици от DRFMG изпратиха общо 29 официални въпроса до кабинета на Борисов и оглавяваната от Гешев прокуратура. Сред темите, от които се интересуваха евродепутатите, бяха предложените от управляващите промени в конституцията, предприети ли са действия във връзка с разследването за пране на пари в Барселона, с което беше свързано името на Борисов, както и изтеклите телефонни записи, за които се смята, че са с негово участие. В петък отговорите на прокуратурата бяха публикувани на сайта на Европейския парламент. От тях става ясно, че министър-председателят е бил разпитван във връзка с разследването за пране на пари в Барселона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари