Работодатели: Вдигането на минималната заплата ще се отрази положително само на сивата икономика

0
Много е вероятно България да влезе в рецесия следващата година
Много е вероятно България да влезе в рецесия следващата година Снимка: Dunavmost

В някои предприятия може да се стигне и до съкращения

Повишаването на минималната работна заплата през 2023 година на 900 лева. Тази идея беше лансирана в хода на предизборната кампания от една от политически сили. Според икономисти и работодатели обаче такъв скок от близо 30% за година ще се отрази най-вече сивата икономика.

За Магдалена минималната работна заплата трябва да се увеличи с най-малко 100 лева през следващите месеци, за да може да се покриват ежедневните нужди.

"Не мисля, че това е нормална работна заплата за цените по магазините в момента. Смятам, че минималната работна заплата трябва да се вдигне, но дали ще е с 900 лева не се знае, защото това е много голям скок", смята тя, предава Bulgaria On Air.

Според работодателите увеличението на минималната работна заплата ще се отрази положително на сивата икономика, като все повече ще се среща скритата заетост. В някои предприятия може да се стигне и до съкращения.

"Това ще убие икономиката. Тогава бюджетният дефицит ще бъде много по-голям, защото няма да има бюджетни приходи, защото 900 лева минимална заплата това представлява над 80% от медианата работна заплата и около 60% от средната работна заплата", обясни Добрин Иванов от АИКБ.

За синдикатите минималната работна заплата трябва да бъде 50% от средната.

"Последните налични данни са към второто тримесечие на тази година и ако вземем едно средно число за първите шест месеца на тази година се получават около 850 лева минимална заплата, което е 50% от настоящата средна, в което има логика, отговаря на директивата и е долен праг, на който да се говори за тестове на адекватност, защото колкото е по-нагоре толкова по-добре", коментира Любомир Костов от КНСБ.

От икономическа гледна е много вероятно България да влезе в рецесия следващата година. Според икономиста Георги Вулджев в тези условия е най-важно пазара на труда да е гъвкав.

"Начинът, по който ще се заобиколи от пазара на труда увеличението на безработицата е, че просто много хора ще започнат да работят в сивия сектор, или просто няма да работят на трудов договор и така ще се заобикаля фактът, че разходите на работодателите са се вдигнали толкова рязко поради увеличението на минималната заплата", обърна внимание той.

Последното увеличение на минималната работна заплата е от април на 710 лв., което за няколко месеца вече е изядено от високата инфлация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    селянин
    Когато и да се вдига МРЗ тъй наречените работодатели, ще са против.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари