Експерти: Малкият бизнес ще пострада най-много от вдигането на минималната заплата

1
Има предприятия, които са решили временно да спрат дейността си, други мислят за съкращения
Има предприятия, които са решили временно да спрат дейността си, други мислят за съкращения Снимка: Dunavmost

Има предприятия, които са решили временно да спрат дейността си, други мислят за съкращения

От днес минималната заплата е 933 лева. Увеличението спрямо миналата година е почти 20 процента. Повече пари за труда си ще получават над половин милион работещи.

Кристиян работи от няколко месеца на трудов договор. Казва, че заплатата му стига дотолкова, колкото да покрие разходите си за месеца.

Не стигат да отделя за дрехи, телефон просто покривам разходите месец за месец. Увеличението е добро, но инфлацията и цените са доста високи", споделя Кристиян, предава Bulgaria ON AIR.

От промяната на минималната работна заплата ще пострада най-много малкият бизнес, особено в регионите, където минималната заплата почти ще достигне средната, смятат експерти.

"Между 15-20% от микро и малките предприятията, които в момента правят преоценка на човешкия ресурс, не знаят как ще продължат хода на работа, като преоценките ще покажат кого да запазят, на какъв режим на трудови отношения и дали ще освободят работници, като има предприятия решили временно да спрат дейността си", заяви председателят на Национално сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова.

От днес минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се става 933 лева, а максималният - 3750 лева. Повишава се и линията на бедност в страната – от 504 на 526 лева. Очаква се около 800 000 българи от уязвими групи да получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г. вследствие на увеличаването на линията на бедност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Аз
    Работодателите да калкулират новата заплата в продукцията и готово.
  • 4
    1
    P.L.
    Дайте тия пари на работодателя да живее три месеца и след това да каже доволен лие !!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари