Работи ли МВР с хора като Динко, "ловецът на бежанци"

0
Това, което Динко Вълев смята за "граждански арест", а МВР не коментира, се е случило при видима демонстрация на оръжие
Това, което Динко Вълев смята за "граждански арест", а МВР не коментира, се е случило при видима демонстрация на оръжие Снимка: БГНЕС / Архив

Тази история е на близо месец и оттогава се разплетоха много елементи от нея, но не и основният: дали МВР работи с паравоенни групи и отделни цивилни, изземващи полицейски функции

Разследване на Генка Шикерова за Свободна Европа

Динко, "ловецът на бежанци"

Човекът с пушката е Динко Вълев от Ямбол. Той стана популярен преди около пет години след телевизионни репортажи, в които разказва как “съчетава екстремното шофиране на АТВ със залавяне на мигранти”.

Оттогава той поддържа славата си на “ловец” на хора с публикации в социалните мрежи.

Последната такава е от ноември. Във видео, което беше публикувано в редица сайтове, се вижда как Вълев е с преметната пушка на рамо, а на земята до него лежат най-малко 12 мъже.

“Дойдох да правя камион на пътя, а то какво стана! А? Без да искам ги намерих този път”. Това казва Вълев във видеото и насочва кадъра към мъжете, които са неподвижни и с лице към земята. Дулото на пушката стърчи през рамото му.

Приносът на Динко Вълев за този "арест" липсва в съобщението на МВР за задържани мигранти в същия район, от който е и видеото.

Свободна Европа разговаря с Вълев и зададе няколко въпроса на пресцентъра на МВР и “Гранична полиция”. Така стана ясно, че става дума за едно и също събитие, разказано в две версии и с малко премълчани факти.

Мигрантският натиск

България е част от пътя на бежанците през Турция към Западна Европа. Кризата в Афганистан през лятото засили мигрантския трафик към Европа и това довете до повече случаи на незаконно влизане в страната.

Заплахата от мигрантска вълна традиционно се използва от националистическите формации и от отделни личности, които станаха популярни в последните години, защото “хващат бежанци” и “защитават родината”.

“Пушка бе, пушка”

“Ходих да правя един камион, защото не искаше да пали. Изскочиха на пътя и аз ги хванах”, каза Вълев за Свободна Европа. По думите му става въпрос за 20 души от Афганистан, които е видял случайно.

“Вадиш пушката от багажника и като им кажеш: "стоп, стоп, стоп!" и те спират”, каза Вълев. На въпрос каква е тази пушка той отговаря: “Пушка бе, пушка. Те взеха да бягат по пътя. Двама минаха през пътя. Аз ги видях. Слязох. Взех пушката. Слязох по-надолу по един път и ги гледам на едно кълбо събрани. Те се спряха. Нито съм ги удрял, нито съм ги тормозил”.

Вълев каза, че оръжието му е редовно и регистрирано. Движи се с пушка в колата, защото е “голяма фирма” и носи много пари. “Невинаги използваме фирмите, които се занимават с превоз на пари. Полицаите ме провериха. Всичко е редовно с пушката”, каза Вълев.

По думите му той се е обадил на телефон 112 в момента, в който е видял групата мъже. След това ги принудил да легнат на земята, а те останали така до идването на полицията. Това, което е направил, според него се казва “граждански арест”.

Версията на МВР

Историята на МВР за задържането на групата незаконни имигранти е различна от тази на Динко Вълев. В официалното съобщение на "Гранична полиция" няма данни за съдействието, което Вълев е оказал на полицията.

“Граничен полицейски наряд установил 20 чужденци, мъже. Те били без документи за самоличност, заявили, че са от Афганистан. Незаконните имигранти са задържани в ГПУ – Елхово”, пише на сайта на вътрешното министерство.

По телефона от пресцентъра на гранична полиция потвърдиха, че в района на Елхово е задържана именно тази група мъже, но останаха изненадани от публикацията на Динко Вълев в социалната мрежа.

В отговор на въпроси на Свободна Европа от МВР по-късно казаха, че граничен полицейски екип e задържал един незаконен имигрант. "Става ясно, че той е част от група лица, преминали нелегално границата. Граничният наряд се насочва към мястото, посочено от задържания. Там са установени 19 лица без документи за самоличност, по техни данни граждани на Афганистан. На мястото е бил и г-н Вълев".

Какво е оръжието

Това, което Вълев смята за "граждански арест", а МВР не коментира, се е случило при видима демонстрация на оръжие.

“Като ми е законна пушката, аз мога да се разкарвам и по центъра с пушката. Тази пушка е въздушна”, каза Вълев за Свободна Европа.

Според адвокат Грета Ганева, която е и ловец, "ловно оръжие може да се пренася, но за това има определени изисквания – то трябва да е в кобур и със заключващо устройство”. Въздушните пушки са на различен режим и няма подобен рестриктивен режим за носенето им.

Според Ганева “всеки може да направи граждански арест, за да препятства нарушение”, но не може да използва оръжие. “Въпросите са как този човек е констатирал, че мъжете на пътя са чужденци, откъде знае, че те са нарушили закона и как. Това може да стане само след проверка на документи, а той няма такива правомощия”, каза Ганева.

Според МВР "в клипа, публикуван в социална мрежа, Вълев е със законно притежавана (регистрирана) пневматична пушка, което е установено от пристигналите на място служители".

От отговорите не става ясно при какви обстоятелства е задържана групата имигранти и има ли Динко Вълев връзка с МВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари