Пускат безпилотен автобус на ток в Холандия

0
Първият безпилотен електрически рейс скоро ще се движи по пътищата на Холандия
Първият безпилотен електрически рейс скоро ще се движи по пътищата на Холандия

Първият безпилотен електрически рейс скоро ще се движи по пътищата на Холандия. „УИпод” (WEpod) ще превозва пътници между градовете Вагенинген и Еде в провинция Гелдерланд от ноември.

Автономен обществен транспорт съществува и в други части на света, като автобусът „ПаркШътъл” (ParkShuttle) в Ротердам, “Хийтроу под” (Heathrow Pod) в Лондон и „Луц Патфайндър” (LUTZ Pathfinder) в Милтън Кийнс, които се движат по специални алеи или по пешеходни зони. „УИпод” в Гелдерланд ще се движи по основните пътища, заедно с останалите превозни средства.

По време на своя тестови период, той няма да пътува при затруднени условия, като например през пиковите часове на трафика, през нощта или при лошо време. Контролно помещение ще следи превозното средство и безопасността на неговите пътници. Максималната скорост на шестместното превозното средство е 25 километра в час.

Екипът на „УИпод” възнамерява да оборудва автомобила с допълнително техническо оборудване като камери, радар, лазер и GPS за наблюдение на околната среда, през която ще преминава превозното средство.

Според Йорис Айселмуден, изследовател от Университета във Вагенинген, превозните средства ще бъдат оборудвани и с множество камери. Камерите се използват за отбелязване на ориентири, които служат като алтернативен инструмент за навигация, когато пътни препятствия (например дървета) пречат на точността на GPS-а.

„УИпод” може да се резервира като се използва приложение, чрез което пътниците ще могат да си запазят място и да уточнят откъде и докъде ще пътуват.

Електрическото превозно средство първоначално е било проектирано от френския производител на автомобили „Изи майл” (EasyMile). То е разработено за „Ситимобил2” (Citymobil2) – проект, финансиран от ЕС, който се стремил да създаде автоматизирани системи за превоз във всички градове в Европа.

Чрез „Ситимобил2” електрическите рейсове вече са превозили 19 000 пътници във Вантаа, Финландия, както и пътници на територията на университет в Лозана, Швейцария.

Превозните средства първоначално ще се движат по фиксиран маршрут, но се очаква да започнат да превозват пътници и до други региони в Холандия от май 2016 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари