Птици "падат" от небето в Южна Австралия

2
Пернатите не можели да летят, виели от болка и кървяли
Пернатите не можели да летят, виели от болка и кървяли

Повече от 60 птици са загинали и "падат от небето" при подозрителен случай на отравяне в Южна Австралия, съобщава БиБиСи, цитирана от News.bg.

Животните са открити близо до спортна площадка в Аделаида. Птиците са защитен вид и смъртните случаи се разследват от правителствени ведомства.

Някои от птиците са открити все още живи и отведени до двама ветеринарни лекари, но не са могли да бъдат спасени. "Ситуацията приличаше на филм на ужасите", коментира Сара Кинг, основател на Каспер за спасяване на птици.

"Птиците не бяха в състояние да летят и лежаха на земята, виещи от болка. Някои птици кървяха от устата. Това веднага ни накара да мислим за отравяне, каквото сме виждали преди."

Министерството на околната среда и водите коментира, че причината все още не е потвърдена. "Тестването за болести и токсини е в ход и ще отнеме няколко седмици", обяснява говорител.

Труди Сейдел, ветеринарен лекар, който е видял птиците, обяснява пред ЕйбиСи, че "повече от вероятно са отровени". Извършителите могат да получат глоби или дори затвор.

По-рано общинският съвет е поискал да бъдат премахнати от застрашения списък краткосрочно, тъй като местните видове са обвинени, че причиняват щети на културите и дъвчат уличното осветление.

Сара Кинг допълва, че ако птиците са отровени, тя се надява, че токсикологичният доклад може да помогне за проследяване на произхода.

"Това е нормално изискване хората да се регистрират, когато купуват отрова", обяснява тя.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари