ПСС: Условията за туризъм в планините са лоши

0
Времето е облачно, няма видимост и на много места вали дъжд
Времето е облачно, няма видимост и на много места вали дъжд

Времето е облачно, няма видимост и на много места вали дъжд

Лоши са условията за туризъм в планините.

Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС), предаде БТА.

Времето е облачно, няма видимост и на много места вали дъжд. През денонощието няма регистрирани инциденти с туристи.

Днес официално започва зимният сезон в Пампорово и Боровец. На Пампорово вече работят съоръженията „Язовира“, „Байпас – малката стена“, „Ски път Пампорово – Туристическа“, „Байпас Пампорово“, „Дельово дере – Дамска“ и „Картола“. На Пампорово работят кабинковият лифт „Ястребец“, въжената линия „Ситняково“, въжената линия „Мартинови бараки“, ски влекът „Ситняково“, както и ски влековете „Рила“, „Ротата“ и „Иглика“.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт и оранжев код за значителни валежи в цялата страна.

Жълт код е в сила за: части от област Бургас, област Варна, област Видин, части от област Враца, части от област Велико Търново, област Добрич, части от област Ловеч, части от област Монтана, части от област Перник, части от област Кюстендил, област Плевен, за областите Разград и Русе, за областите Силистра и Сливен, София – град, части от София област, части от област Стара Загора, област Търговище, област Хасково, област Шумен, област Ямбол.

Оранжев код е в сила за: части от област Бургас, за област Благоевград, части от област Враца, части от област Велико Търново, за област Габрово, части от област Ловеч, части от област Монтана, област Пазарджик, части от област Перник, за област Пловдив, за област Кърджали, части от област Кюстендил, части от област Стара Загора, за област Смолян.

При жълт код от НИМХ предупреждават за възможни локални наводнения, прекъсване на дейности на открито, както и за затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. При оранжев код предупреждението е за възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа, за прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и във водопреносната мрежа, както и за опасности при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

На днешния ден се навършват 90 години от учредяването на Планинската спасителна служба, показва справка на отдел „Справочна" на БТА. Спасителната служба е учредена в София през 1933 г. от членове на Българския алпийски клуб, Българския туристически съюз, Юношеския туристически съюз и Софийския ски клуб. През 1951 г. ПСС преминава към Българския червен кръст. През 1971 г. е приета за член на Международната организация по планинско спасяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари