Проверяват над 1000 ВиК съоръжения в Област Русе

0
Има много проблеми във ВиК сектора и не може повече да се допусне забавяне при тяхното разрешаване, заяви областният управител Българинов
Има много проблеми във ВиК сектора и не може повече да се допусне забавяне при тяхното разрешаване, заяви областният управител Българинов

Проверка на всички ВиК-активи в Русенско разпореди областният управител Борислав Българинов.

С дейността ще се заеме междуведомствена комисия, определена лично от него, а конкретния обект на ревизията ще бъдат ВиК системи и съоръжения, които се водят публична държавна собственост по баланса на Областната администрация. Идеята е да се поставят инвентарни номера на помпи, помпени станции, електрогенератори и други подобни съоръжения, които са повече от 1000 в областта. Така ще се осигури отчетност и постоянно проследяване наличността и състоянието на съответните активи.

Според Българинов има много проблеми във ВиК сектора и не може повече да се допусне забавяне при тяхното разрешаване. „Необходими са адекватни действия. Държавата, както и кметовете на общините не са наясно какви точно активи притежават. Ако се спазва закона, ще има резултати. В последните години държавата в лицето на изпълнителната власт, в т.ч. и на областната управа, не е направила необходимото за установяване и събиране на информацията, касаеща държавната собственост. Крайно време е държавата да влезе в ролята си на грижовен стопанин, а от ВиК оператора да разберат, че те са само ползватели на тези имоти, машини и съоръжения.

Българинов е категоричен, че процесът по инвентаризация ще започне още през следващия месец.

Пред присъстващите областният управител отново постави акцент и на честността на предстоящия на 11 юли вот. Българинов припомни, че основен ангажимент на служебното правителство, е провеждането на прозрачни и безпристрастни избори, при които никой не следва да оказва влияние върху някой друг.

В срещата участваха още заместник областният управител Синан Хебибов, както и представители на „ВиК“ ООД Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари