Протестиращите за чист въздух в Русе са готови да блокират града

0

Около 200 човека се събраха на протест пред сградата на Община Русе тази вечер, за да протестират срещу зачестилите случаи на неприятни миризми над града.

Събитието бе организирано от граждани във Facebook, и събра широка популярност само за няколко дни. 

Организаторът на протеста Васил Златев заяви, че целта на протеста не е да се искат оставки, да затварят заводи, или да се налагат глоби; основното искане е Община Русе да закупи и акредитира мобилна измервателна станция, която да може да определи с точност кой замърсява въздуха, и с какво, информира ТОП НОВИНИ.

В случая може да се използва примера на Община Бургас, която вече е изработила подобна система, и подава данни в реално време в интернет. По думите на Златев, към момента институциите излизат само с оправдания или и сочат с пръст виновни без да имат реални доказателства, тъй като нямат техниката да извършват адекватни замервания на въздуха. 

Подобно мнение изразиха и други присъстващи на протеста, които бяха категорични, че с глоби няма да бъде пречистен въздуха, а институциите и местната управа трябва да вземат проблема присърце и да започнат да следят за стриктно спазване на законодателството. 

Отново бяха отправени обвинения към най-често спряганите за замърсители на въздуха предприятия - Монтюпе, Полисан, Приста оил, Лубрика. Чуха се и мнения, че това са само малка част от замърсителите, тъй като в близост до града работят над 20 подобни завода. Бяха припомнени и европейските регламенти за отстояние на предприятията от жилищните квартали, на които не отговарят множество от компаниите. 

Чуха се дори и призиви за блокиране на Кръговото движение и Дунав мост, докато институциите не се заемат сериозно с проблема. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари