Протестиращи земеделци изкараха над сто машини на пътя Разград - Русе

1
Блокада на пътя ще има и утре
Блокада на пътя ще има и утре Снимка: Садет Кърова / БТА

Блокада на пътя ще има и утре

Земеделски производители с над сто машини блокираха пътя Разград - Русе край село Гецово в знак на недоволство срещу предложените от правителството мерки за подкрепа. С български трибагреници на тракторите и транспаранти с надписи "Протест" и "Ако искате храни, подкрепете земеделието" представители от различни селскостопански браншове излязоха на пътното платно.

Председателят на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието Маломир Власов заяви, че протестът не е политически и не искат оставката на земеделския министър - поне засега, предаде БТА. "Тук сме за да протестираме срещу неадекватното и обидно предложение на Министерския съвет за подпомагане на българските зърнопроизводители. Скъпото производство (торове, препарати, семена, горива), лошите климатични условия, несигурните пазари, нелоялната конкуренция от трети страни убиват родното производство. Имаме национално производство на 6 млн. тона пшеница, 2,5 млн. тона царевица, 2 млн. тона слънчоглед, 300 хил. тона рапица, 600 хил. тона ечемик. Това предложение на Министерски съвет цели да подпомогне по-малко от 1/3 от националното производство - това е дискриминационно решение”, каза Власов. Той отбеляза, че по данни на министерството на земеделието загубите за 2023 г. от различните зърнени култури се изчисляват между 28 и 30 процента. При разход 280 - 300 лв. на дка. загубите са между 70-90 лв. за стопанската 2023 г. По думите на председателя на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието лошите перспективи пред сектора за настоящата година са също притеснителни за земеделските производители. "Корабът, наречен българско земеделие е тръгнал да потъва. Тук сме ясно да заявим, че сме готови по всякакъв начин да спрем това потъване. Да заявим, че никой не трябва да се гаври с нас и е крайно време управляващите да възприемат сектора като национален приоритет - гарант за националната сигурност", допълни Маломир Власов.

Земеделският производител Васил Петров отбеляза, че протестират, за да защитят труда и да искат правила в бизнеса си. "Ние сме един от най-добре и бързо развиващите се бизнеси след настъпилите промени в България. Това стана възможно благодарение на европейската помощ и на усърдието на земеделците за работа. Някой обаче смята, че постигнатите резултати са ни подарък. Не, не са и ние трябва да го кажем ясно - това е нашият труд, това е резултатът от нашата смелост да поемем отговорност", допълни Петров. Според него за да оцелеят земеделците в страната трябва да искат и да направят това, което правят европейските фермери - правила и подпомагане на бранша. "Трябва да сме единни, да сме спокойни, че не искаме подаръци, а зачитане на труда ни и възможност за нормално планиране на дейността ни занапред", добави Васил Петров.

"Ние, земеделците изпълняваме много повече зелени и всякакви изисквания, някои от които невъзможни за много по-малко пари. За всички нас, които работим е ясно, че тези субсидии не ни вършат работа, а само са ни спънка", каза Мариела Йорданова, животновъд, зърнопроизводител, пчелар и преработвател. Тя посочи, протестът им не само за да защитят хляба си, но и доходите на милионите собственици на земеделска земя. "Доходите от земеделска земя на собствениците - големи или малки, са застрашени. Рентите, които плащахме досега за наша сметка няма да можем да ги плащаме, а от нас зависи хляба на цели села и региони", допълни Йорданова.

Пред земеделските производители беше прочетена и декларацията с исканията на земеделците от члена на Управителния съвет на Сдружението Христо Христов.

Земеделците ще излязат на пътя Разград - Русе и утре, като протестът им ще бъде до 13:00 часа, заяви Маломир Власов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    BG
    Мърши нагли.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари