Протест срещу мръсния въздух в Русе

0
Причината  за недоволството  на хората е бездействието на институциите
Причината за недоволството на хората е бездействието на институциите Снимка: БГНЕС

Столичани излизат на протест  днес заради мръсния  въздух.

Причината - Общината не се вслушва в исканията им, а предлаганите от тях мерки за справяне с мръсния въздух са неефективни.

Недоволството си срещу замърсяването  на въздуха  ще изразят и русенци, предаде Канал 3.

Жители на столичните  квартали  "Красна поляна", "Разсадника" "Западен парк" и "Овча купел" са недоволни  от  това, че от Общината не се вслушват в исканията им, а предлаганите от тях мерки за справяне с мръсния въздух са неефективни. Исканата от тях  пълна забрана на автомобилите в центъра и безплатния градски транспорт в дни със замърсяване, ще се въвежда само когато има опасно високи нива на фини прахови частици. Според живеещите в Западен парк  проблемите  с  чистотата на въздуха продължават не само зимата, но и през летните месеци, тъй като  всичко, което  се събере от гетата и не може да се върне на вторични  суровини се  изгаря.

Междувременно  миналата седмица от Столична Община и  Министерството  на Екологията обявиха, че ще бъдат закупени  още станции за измерване на чистотата на въздуха в София. Те ще са част от нова интегрирана система, която ще следи за нивата на фините прахови частици. Към момента в София има изградени 5 станции за измерване на въздуха. Очаква се след въвеждането на новата система техния брой да се увеличи на 20. 

Освен  в София  на протест  срещу  мръсния въздух излизат и в Русе с искане за  адекватно и ефективно решаване на проблема. 

Причината  за недоволството  на хората е бездействието на институциите. По думите на хората  Нивата на фините прахови частици почти всеки ден стигат до 10 пъти над допустимото, а Общинския  съвет в Русе отказа да приеме искане на граждани за създаване на Обществен съвет по екология. Протестът ще се проведе  от  18  часа пред сградата на Община Русе.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари