Столичани и русенци излязоха на улицата

0
Отново протести срещу мръсния въздух
Отново протести срещу мръсния въздух Видео: NOVA

Отново протести срещу мръсния въздух.

Граждани на София и Русе излязоха пред общините в двата града с искане за адекватни мерки срещу замърсяването.

Четири столични квартала досега протестираха, като затваряха булеварди в собствените си квартали. Сега обаче хората от „Красна поляна”, „Овча купел” и „Западен парк” решиха да се съберат пред Столичната община и да стигнат до НДК.

Причините – мерките на общината за справянето с въздуха не били насочени към главния замърсител в тези квартали, а именно - битовото отопление.

Протестът съвпада с провеждането на Европейския форум за екоиновации в София, където акцент е именно справянето с проблема за мръсния въздух на европейско ниво.

Във "Факултета" по-бедните се отопляват на дърва. И местните, и жителите на съседните квартали негодуват срещу мръсния въздух.

"Някои си горят и дрехи, като няма дърва", коментира Васил Найденов, който живее там. И допълва, че част от съкварталците му секат дърва за горене в "Западен парк". 

"Те горят, каквото си искат. Това, което виждаме от комините, е само черен дим", коментира Мартин, жител на квартал „Западен парк”.

Оказва се, че нито държавата, нито общината могат да разберат какъв е източникът на черния дим.

"Ние не можем да влезем в домовете на хората, затова трябва да спрем източника на тези нерегламентирани горива", обясни министърът на екологията Нено Димов.

Протестът на хората от „Красна поляна пък” е срещу Виентамските общежития. Според хората от квартала, хората в общежитията горят боклуци в печките си.

А от Европа обещават пари за справяне с проблема. Европейската комисия ще разпределя милиарди по различни програми, за да се борим със замърсяването. Засега общините у нас ще получат 111 милиона лева по оперативна програма "Околна среда". Пари се чакат и по други направления.

"Имаме много европейска подкрепа, трябва да я използваме", казва Даниел Кайеха Креспо, директор на „Генерална дирекция по околна среда“ на ЕК. 

Мярка номер едно на министерството за справяне със замърсяването от битово горене трябва да влезе в сила от следващия отоплителен сезон. На пазара за твърди горива ще влизат само дърва и въглища с ниски вредни емисии. 

В Русе протестът започна в 18 часа и продължи над час. Гражданите инициираха подписка с искания, която да бъде предадена на главния прокурор. Хората настояват за яснота какъв е въздухът, който дишат. Те искат карта на индустриалните замърсители. 

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари