Протест "Кожата е мъртва - не купувай смърт" в защита на животните

0
Шествие против производството и търговията с животински кожи тръгва от столичната Съдебна палата
Шествие против производството и търговията с животински кожи тръгва от столичната Съдебна палата Снимка: Портал 12

Шествие против производството и търговията с животински кожи тръгва от столичната Съдебна палата следващата събота.

Организаторите на "Кожата е мъртва - не купувай смърт" са тези, които стреснаха софиянци с "кървавия протест" "Месото е убийство", информира OFFNews. 

Шествието, планирано за 17 часа, ще мине по ул. "Алабин", ул. "Граф Игнатиев", Метростанция “Стадион Васил Левски” и езерото Ариана. 

"Цената на коженото палто трябва да се брои в жертви, а не в пари. За едно кожено палто е нужно да се убият поне 55 норки, 18 лисици, 40 самура, 33 зайци или 100 чинчили", обясняват организаторите.

"Повечето животни, които се отглеждат за козината им, са диви по природа и не подлежат на опитомяване от човека, затова много трудно понасят живота в плен", уточняват те. 

"Обработката на изделия от естествена кожа изисква употребата на токсични химически вещества, които оказват значителни вреди върху човешкото здраве, както и околната среда", се  казва още в съобщението на организаторите.

Според тях: 

По цял свят големи магазини, вериги и топ дизайнери се отказват от употребата на морално остарялата материя. Предвиждат се все повече промени в законодателствата, гласуват се закони и наредби за ограничаване на търговията с кожа. С влизането им в сила във все повече европейски държави, както и в САЩ, производителите на кожа, които не желаят да адаптират бизнеса си, започват да делокализират производството си на изток, там където стремежът към печалба често се поставя над закона. От няколко години имаме две ферми за норки в България, и проекти за още, които в момента се разглеждат.

Както често се случва у нас, фактът, че този бизнес функционира извън рамките на българския закон и в пряко нарушение на европейски наредби не притеснява нито производителите нито държавата. Подадени са множество жалби към отговорните органи, от името на различни неправителствени организации, както и отделни граждани. В интернет има и петиция, събрала над 20 000 подписа. За съжаление, получените отговори са не само неудовлетворителни, а и притеснително неадекватни. МЗХ стига дотам да твърди, че издадените от самото него наредби, които фермите за норки нарушават, всъщност са неправилни и затова няма да ги приложи.

Те призовават столичани да се присъединят към протеста. 

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари