Прошката не означава да потиснеш гнева си. Прошката означава, че се молиш за чудо

4
На Сирни Заговезни прошка не си искат само съпрузите
На Сирни Заговезни прошка не си искат само съпрузите

Сирни Заговезни е.

Ден за прошка.

Празникът се нарича още Прошка, Поклади, Прошкина неделя или Неделя Сиропустна. Винаги се чества 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни

По традиция прошка не си искат само съпрузите, защото се знае, че на другия ден може пак да се скарат.

Каква е идеята да си прощаваме?

Според Мариан Уилямсън прошката не означава да потиснеш гнева си; прошката означава, че се молиш за чудо: способността да виждаш отвъд грешките, които някой е направил срещу истината, която лежи в сърцата на всички ни. Прошката не винаги е лесно нещо. В някои случаи, да простиш на този, който те е ранил боли повече и от самата раната, която ти е причинил. И въпреки това, няма мир без прошка. Мислите, които атакуват другите са мислите, които атакуват нас самите. Първата стъпка на Прошката е самото желание да простиш.

Прошката не означава потискане на гнева и раздразнението, а напълното освобождаване от тях чрез осъзнаване на причините, довели до появата на тези чувства, и оттам – намирането на по-рационален начин за преодоляване на дразнителя. Прощаването има значение най-вече за прощаващия, тъй като той се освобождава от негативните си емоции и добива отново възможност за обективна преценка на фактите, свързани с другия човек, въпросната нанесена обида или нежелано поведение.

Прошката заема основно място в християнската етична система.

В рамките на християнската етика прошката не е просто еднократен и символичен акт, при който „се приемат или поднасят извинения“ от или на някого, а всеобщ и вседействен акт, който се разпростира върху всичко окръжаващо, акт на вътрешно пречистване и смирение, което се отнася не само конкретно към едно или друго конкретно явление, а спрямо всичко заобикалящо, познато или непознато. Т.е. извиняването на някакво нравствено действие, извършено от друг човек, само по себе си не е прошка, но може и трябва да бъде част от нея.

В църковния календар прошката се свързва с т.нар. „Неделя сиропустна“ /Сирни Заговезни/ - последния ден преди началото на Великия пост. Идеята е, че преди началото на този най-важен за християнството пост, човек трябва да е простил и да е получил прошка от ближните си. Всъщност традицията, свързана със Сиропустната неделя е преди всичко знак – опрощението трябва да е неотменима част от духовния живот на християнина във всеки един момент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари