Как да се приготвим за Сирни Заговезни?

9
Какво трябва да сложим на трапезата според традицията?
Какво трябва да сложим на трапезата според традицията?

Тази година Сирни заговезни се пада на 14 март.

Сирни заговезни, известен и като Сиропусна Неделя, не се отбелязва на постоянна дата и се пада всяка година 7 седмици преди Великден, винаги в неделя.

До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване. Тази година Великият пост започва от 15 март и продължава до 1 май.

Всяка година на Сирни Заговезни на различни места в страната се устройва истинско зрелище. Навсякъде се гонят зли духове със страховити маски и костюми. Маскираните излизат още в четири часа сутринта и чак до вечерта обикалят улиците и се удрят един друг за здраве.

Празникът Сирни заговезни се нарича още Поклади и Прошка. По традиция близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година.

На някои места в България след вечерното богослужение става опрощаване на църковните служители с християните. В някои краища на България е разпространен обичаят оратници (огруглици) - това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата.

Улалията е почти същото. Имената на обичаите се различат в зависимост от района на страната, където се изпълняват.

Какво трябва да сложим на трапезата според традицията?

Обикновено се яде баница, халва, мляко с ориз, печено сирене и яйца.

Халва

Продукти: 

1. 150 гр ориз; 

2. 125 гр масло; 

3. 150 гр захар; 

4. 500 гр вода; 

5. 150 гр захар за сироп.

Приготвяне:

Оризът се счуква в хаванче и се слага в тенджера заедно с маслото, захарта и водата да ври като се разбърква непрекъснато, докато не се сгъсти. След това се изсипва в тава и се пече, докато не се зачерви. След което, вода и захар се разбъркват заедно и когато се изкара тавата, се залива със захарния сироп. Оставя се да попие и изстине.

Мляко с ориз

1. 200 гр ориз; 

2. 1,5 кг прясно мляко; 

3. 300 гр захар; 

4. 1 ч.л. канела; 

Приготвяне:

Оризът се начуква и се слага в тенджера с малко вода да ври. Постепенно се долива цялото мляко като се разбърква постоянно, докато не го поеме цялото. Слага се захарта и се разбърква. Изчаква се да изстине и се посипва с канела.

Печено сирене

Продукти:

1. 300 гр сирене

2. 50 гр масло

3. 1 ч.л. червен пипер

Приготвяне:

Сиренето се разрязва на еднакво дебели парчета. Изпържва се от двете страни до почервеняване в маслото и когато е готово, се поръсва с червения пипер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари