Промените в закона за пътищата: По-солени глоби, ниска скорост и следене с тол камери

0
Вероятно е промените в Закона  да бъдат внесени за гласувани в пленарната зала до края на май
Вероятно е промените в Закона да бъдат внесени за гласувани в пленарната зала до края на май Видео: NOVA

МВР иска да се намали максималната скорост по магистралите

Проект за законови промени предвижда още немаркирани коли на полицията да следят за нарушители, информира NOVA

Предлага се и глобите да бъдат увеличени. 

Проектът е подложен на обществено обсъждане.  

Не 140, а 130 км в час да бъде максималната скорост по магистралите. Това предлагат от МВР, защото високата скорост е една от най-честите причини за катастрофи у нас.

"На всички е ясно. И състоянието на пътищата, и автопаркът, следва скоростта да бъде намалена. Ние и още една държава в ЕС сме единствените с толкова висока скорост", казва Калоян Драганов, началник на отдел "Пътна полиция" в ГДНП.

Според шофьори и пътни експерти промяната е излишна.

"Според мен е по-добре да остане така, който не се чувства сигурен, да кара с по-ниска скорост", пътният експерт Румен Дунев.

"Първо трябва да се погрижат за инфраструктурата на магистралите и след това да налагат ограничения", казва Петьо Шулеков.

С промените в Закона се предлагат и по-сурови глоби за нарушителите. За превишаване с над 40 км/ч на скоростта в населено място, освен глоба от 600 лв., шофьорите ще се разделят и с книжката си за 2 месеца. Същото наказание се предвижда и за превишаване на разрешената скорост извън населено място с 50 км/ч.

"Има места на "Витошка", където карат със 100 км в час, там да, но има населени места, където живее 1 човек и там е спокойно можеш да минеш със 100 и да не попречиш на никой", смята Мирослав Мирчев. 

Немаркирани коли на МВР ще могат да следят за джигити на пътя. От полицията ще положат усилия и камерите на тол системата да засичат за превишена скорост.

"МВР е готово с няколко системи за средна скорост и при влизане в сила на Закона ще можем да започнем да работим с тях. Те ще са изградени по първостепенни пътища на територията на страната", каза още Калоян Драганов.

Очаква се да отпаднат и стикерите за гражданска отговорност, както и синият талон. Промяна се предвижда и при фишовете.

"Най-значителното е, че няма да има нужда да отиваме на място, за да ни бъдат връчени, в момента ние може да проверим дали имаме невръчени фишове и биваме пратени, за да ни връчат, за да може да ги платим, предвиждаме възможността при плащане да се считат за връчени", информира Божидар Божанов, министър на електронното управление.

Вероятно е промените в Закона  да бъдат внесени за гласувани в пленарната зала до края на май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари