Проливни дъждове и наводнения на Балканите

0
Нивото на река Дунав продължава да се покачва
Нивото на река Дунав продължава да се покачва Снимка: Николай Каламов, Труд

Наводнения, причинени от обилните дъждове през последните дни, създават проблеми в България, Македония, Сърбия, Косово и Хърватия и наложиха евакуацията на цели семейства и част от населени места, съобщава Труд.

България

Валежите в страната ще продължат и утре. Водните количества на реките в почти цялата страна са около праговете за високи води, предупреди МОСВ и напомни, че у нас е в сила жълт код за 17 области за потенциално опасно време заради валежи.

За понеделник е обявен оранжев код за вятър и силно вълнение в Черно море. Вълнението на морето ще е 4-5 бала. Времето ще е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления.

Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. „Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи“, призовават от МОСВ

Сърбия

Река Ибър застрашително покачва нивото си, а Ситница излиза от коритото си, съобщават сръбски медии. Евакуирани са били хора в Рани луг след като Биначка Морава е заляла къщите по поречието.

Косово

В южната част на Косовска Митровица река Ситница е заляла къщи в албанския квартал и е наводнила стотици декари обработваема земя. В северната част на Косово обилните дъждове продължават.

Македония

Свлачища и придошли реки са прекъснали редица пътища в Македония, предава скопското издание „Плюс инфо“, цитирано от „Фокус“. Околовръстното шосе в участъка Ботоля-Ресен е прекъснато на 2 места от свлачища.

Такава е ситуацията и по пътя Делчево-Берово в Източна Македония. В района на Нов Истевник пътният трафик се осъществява само в едното платно.

Придошлата Каловска река е наводнила пътния участък Удово-Валандово. Затворен поради наводнение е и пътят Гевгелия-Марвинци. Препоръчва се пътят Удово-Валандово-Гевгелия.

Заради възможността от повторно активиране на свлачищата по пътя Кочине-Делчево движението продължава да бъде забранено.

Хърватия

Червен код за опасно време бе обявен в Хърватия, а вече започна и хаос в транспорта, предава белградското радио Б92, позовавайки се на хърватски метеоролози.

Страната е обхваната от ураганен вятър и интензивни валежи от дъжд и сняг.
„Ютарни лист“ пише, че най-големи валежи се очакват в Горски Котор и района на Лика, където се очаква дъждът на премине в сняг. Вестникът съобщава, че по Адриатическото крайбрежие бурята продължава и е съчетана със силен вятър, който предизвиква големи вълни.

В района на Истрия, на северното приморие, се очаква вятърът да достигне 145 км/ч. Силен южен вятър от сутринта е измерен в Славония и Барание. В Далмация вятърът достигна 101 км/ч. В Загреб валежите продължават, а вятърът достигна 95 км/ч.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари