Проливен дъжд потопи Венеция

0
"Сан Марко" се превърна в езеро
"Сан Марко" се превърна в езеро

Приливната вълна в лагуната достигна 159 сантиметра.

Проливен дъжд наводни Венеция, превръщайки площад "Сан Марко" в езеро, съобщиха световните агенции. В почти цяла Италия има червен код заради обилните валежи.

Дървените платформи, които обикновено се поставят на главните проходи в ренесансовия град, не са достатъчни, за да осигурят безопасно преминаване по ниско разположения площад.

В ранния следобед приливната вълна в лагуната достигна 159 сантиметра. Според местните власти това означава, че над 70 процента от площта на историческия център на града е под вода.

На 22 декември 1979 г. Венеция бе ударена от вълна от 166 см над нулевата отправна точка при Пунта дела Салуте при южния вход на Канале гранде и площада "Сан Марко". Но най-мащабният потоп, залял града е бил през 1966 г. - със 194 сантиметрова вълна.

Службите за гражданска защита са в непрестанна готовност в много части на Италия, където има проливни дъждове и силни ветрове. В южната област Калабрия един човек изчезна безследно, след като вчера лодката му се удари в пристан. Железопътният и автомобилният трафик през прохода Бренер към Австрия е временно спрян вчера и днес. Участъци от шосето Милано-Болоня са под вода. Превантивно са затворени училищата в много области, сред които северните Лигурия и Венето, както и в части от Абруцо и столицата Рим.

АП посочи, че проблемът с наводненията се утежнява поради занемарената поддръжка на речните корита в Италия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари