Венеция задейства системата срещу наводнения

1
Бариерите, преграждащи три притока на основната лагуна на Венеция, би трябвало да спират придошлите води да не залеят града
Бариерите, преграждащи три притока на основната лагуна на Венеция, би трябвало да спират придошлите води да не залеят града Снимка: Getty Images

Властите на Венеция днес задействаха системата за защита от наводнения на фона на покачване на морското равнище, съобщи БТА.

Кметът Луиджи Бруняро съобщи в Туитър, че за утре сутрин се очаква нивото на водата да се повиши със 130 сантиметра над нормалното.

В отговор ще бъде задействана системата от близо 80 прегради, чиято задача е да предпазва града от наводнения. Бариерите, преграждащи три притока на основната лагуна на Венеция, би трябвало да спират придошлите води да не залеят града и основните му забележителности като площад "Сан Марко". Системата беше изпробвана за първи път по-рано този месец, но градът бе наводнен, след като задействането ѝ се забави, поради срив в комуникацията.

Проектът струваше близо 6 млрд. евро и бе планиран с десетилетия, като работата по него започна преди 17 години. Строителството обаче бе спъвано от корупция и бюрокрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари