Пролетна експедиция в пещерата "Орлова чука"

1

Започва пещерна експедиция „Орлова чука - 2019“.

Пещерняците от СК "Приста" - Русе, със съдействието на Българската Федерация по Спелеология, организират традиционната Пролетна експедиция в пещерата "Орлова чука", на 11, 12, 13 и 14 април /четвъртък - неделя/. Проявата е включена в годишния календар на БФСп и в нея ще участват пещерняци от цялата страна. Очакваме и гости от Румъния.

По време на експедицията ще има разнообразие от пещерняшки активности – търсене, проучване и картографиране на новооткрити галерии в „Орлова чука”, обходи и сверяване на картите на няколко съседни пещери - "Александър Блажев", „Малай дупка”, „Новата чука”, „Урум понар”, „Хубавицата” и др. За начинаещи спелеолози ще има тренировка на скалите отвън. Един от акцентите на експедицията ще  бъде  състезанието за скоростно изкачване по въже с алпийски съоръжения, което е част от международния турнир „Спелео контест“.

Като съпътстваща програма се предвижда посещение на културни и исторически забележителности в ПП Русенски Лом -  археологическия резерват "Средновековен град Червен", Ивановските скални църкви /обект на ЮНЕСКО от световното културно наследство/ и на пещерата-светилище "Водната", до с. Табачка.

И още - по време на експедицията ще се проведе акция за обновяване, прочистване от клони и маркиране на туристическите маршрути в района на с. Пепелина.

За посетителите – гости на „Орлова чука“ и района, е осигурен достъп до пещерата с екскурзовод, работещо заведение за бързо хранене, барбекю,  както и възможност за разходки по новомаркираните туристически пътеки: по стария римски път, до месността Урум понар и до близките села Табачка и Пепелина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари