Прокуратурата: Васил Божков е имал връзки с Пригожин

0
По разследването има над 250 тома доказателства, като част от тях са и секретни
По разследването има над 250 тома доказателства, като част от тях са и секретни Снимка: Христо Касабов / БТА

По разследването има над 250 тома доказателства, като част от тях са и секретни

Софийският градски съд решава дали бизнесменът Васил Божков да остане в ареста за постоянно. По-рано днес от прокуратурата обявиха, че искат той да бъде задържан под стража, предаде БТА.

В съда днес са внесени доказателства само по едно от делата срещу Божков. То е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

Бизнесменът се завърна вчера в София от Дубай доброволно и бе отведен от летището в МВР болница, а след това му бяха повдигнати обвинения.

По разследването има над 250 тома доказателства, като част от тях са и секретни.

Прокуратурата може да иска каквото си иска, коментира Божков в началото на заседанието. Адвокатът на Божков Георги Гатев каза, че не е съгласен с искането на прокуратурата.

Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че Божков е извършил престъпленията, за които е обвинен. Освен това, отново според прокуратура, ако е на свобода, може да се укрие. До този извод обвинението стига от факта, че Божков не е бил намерен на нито един от адресите, които са известни. Освен това срещу него е имало и процедура по екстрадиция.

Очевидно е, че се е крил доста време, имал е значителен финансов ресурс, посочиха от държавното обвинение. От 2010 г. е структурирал организация от фирми, но и десетки в офшорни зони. Парите били управлявани от компании в Швейцария. Голяма част от фирмите са свързани с руски граждани.

По делото има компютърна експертиза, която показва, че са ползвани имейли, през които е минавала комуникация с Русия, в т.ч. с Евгений Пригожин. Част от комуникацията показва и намерения за развиване на хазартна дейност в анексираната част на Крим, беше посочено на заседанието.

В мейлите има информация и за комуникация с бивш шеф на "Роснефт" Алексей Гарбер и други лица, които са в санкционен списък на ЕС.

Намерени са данни за комуникация и с Грузия, където са намерени доказателства за връзка с местната национална лотария.

Заседанието продължава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Ганка Петранкова
    Абе я не ни баламосвайте ! С никакъв Пригожин не е имал бизнес-отношения Божков. Божков имаше бизнес-отношения с двама мутро-мафиоти от бълхария, които в един момент решиха да да му заграбят бизнеса. И започнаха да го изнудват и рекетират. С държавните институции като бухалки. Според информацията и досиетата, предоставени ни от американското разузнаване, двамата злодеи-гангстери, които са изнудвали и са рекетирали Божков са: боко "ТИКВАТА" борисов https://i.postimg.cc/tJHPKF5L/330593135-720378519584058-2364947265455760421-n-1.jpg ----------------------------- и владислав "МАГНИТНАТА ЛЪЖИЦА" горанов https://i.postimg.cc/5y3HDTjC/330205147-1386641468741029-3582609998848565525-n.jpg
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари