Прокуратурата с подробности по досъдебното производство срещу Бойко Борисов

0
Делото не е докладвано в неговата цялост, ще се прави допълнителен анализ, каза Десислава Петрова
Делото не е докладвано в неговата цялост, ще се прави допълнителен анализ, каза Десислава Петрова Видео: NOVA

"Беше необходимо време прокурорите да се запознаят с материалите по случая. След 10 часа днес в СГП беше докладван факс, с който ГДНП ни уведомиха, че са образували досъдебно поизводство за изнудване с участието на длъжностно лице. Досъдебното производство е образувано в условията на "неотложност". 

Това заяви на брифинг говорителят на СГП Десислава Петрова, предаде NOVA

По думите й е съставен протокол за първо действие по разследването, а именно разпит на свидетели и последващо претърсване. "Със същия факс СГП беше уведомена за задържането по закона за МВР за срок от 24 часа на три лица - Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. В СГП са докладвани и разпити на шестима свидетели, включително и на премиера Кирил Петков. Именно неговият разпит е бил първото действие по разследването, с което е образувано досъдебното производство", посочи Петрова. 

Той разказва за публича среща с Лаура Кьовеши, с която са обсъдили публични твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван от Борисов, Арнаудова и Горанов. "Самият Васил Божков не е бил разпитван", подчерта говорителят на СГП. 

Разпитани са служител в търговско дружество на Васил Божков, който свидетелства, че Васил Божков се е познавал с Бойко Борисов и Владислав Горанов и е провеждал срещи и с двамата. Свидетелят подчертава, че той лично не е присъствал на нито една от тези срещи. В показанията на посочения свидетел е налице информация, че Васил Божков е разполагал със значителни лични парични средства, но не му е споделял за какво ги е разходвал, нито пък да е бил изнудван.

Разпитан е управител на дружества на Васил Божков, който дава подробни сведения за начина, по който Васил Божков е оперирал с фирмените финанси. Свидетелят изрично заявява, че никога не му е възлагано да посещава държавни институции с цел носене на парични средства, както и че никога не е придружавал г-н Божков при посещенията му в Министерство на финансите и държавната комисия по хазарта.

Като свидетел е разпитан служител на Министерство на финансите, който дава сведения за срещи между Владислав Горанов и Васил Божков в кабинета на министъра. Свидетелят изрично сочи, че Васил Божков винаги е идвал само с пура в ръцете. Не е носил торби, пликове или друг багаж.

Като свидетел е разпитан бивш народен представител, член на Бюджетната комисия в парламента, който дава сведения относно обсъждането на промени в Закона за хазарта. Този свидетел сочи г-жа Менда Стоянова като свой политически опонент, който не е подкрепил неговите законодателни предложения и изразява лично предположение, че това е в резултат на влияние на Васил Божков, Бойко Борисов и Владислав Горанов.

Разпитан е като свидетел бивш съдружник на Васил Божков, който заявява, че Васил Божков се е срещал многократно с Бойко Борисов и Владислав Горанов, уточнявайки, че той не е присъствал на тези срещи. Свидетелят добавя, че Васил Божков не му е споделял в каква връзка са били срещите и допълва, че Божков често е взимал пликове с пари в себе си преди посещенията. Няма информация обаче какво се е случвало с тези пари.

След внимателен прочит на постъпилите първоначално материали наблюдаващите прокурори са установили, че делото не е докладвано в неговата цялост. Около 2:30 часа в СГП са постъпили допълнителни материали, чиято относимост към предмета на делото ще бъде предмет на допълнителен анализ, като същите са свързани основно с организацията на работа на НСО и снимков материал, извлечен от медийни публикации.

СГП е изискала и заповедите за задържане на трите лица по ЗМВР, които са постъпили също около 20:30 часа. Видно тези заповеди, трите лица вече са били освободени, като Бойко Борисов е освободен в 19:30 часа, Владислав Горанов – в 18:56 часа, а Севдалина Арнаудова – в 19:25 часа., като в СГП не са докладвани предложение и проект на постановление за привличане на обвиняеми лица. Наблюдаващите прокурори продължават да очакват поетапното постъпване на евентуално наличните други материали.

Въз основа на така описаната доказателствена съвкупност наблюдаващите прокурори са счели, че евентуално повдигане на обвинение би било в нарушение на закона. Предоставените на СГП до момента материали не се съдържат достатъчно доказателства, от които може да се изведе обосновано предположение, че което и да е от трите лица - Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, е извършило престъпление. Няма пречка в по-нататъшния ход на разследването и при събиране на достатъчно обвинителни доказателства този извод да бъде променен.

Отделно от това СГП счита, че извършените процесуално-следствени действия са опорочени.

Констатира се, че две от трите лица в част от инкриминирания период – 2014 г. – декември 2019 г., имат качеството съответно министър-председател и министър на финансите. Поради това СГП счита, че процесуално-следствените действия са извършени от некомпетентен разследващ орган, което е съществено процесуално нарушение. Още преди започване на неотложните действия по разследването органите на МВР са разполагали с предварителна информация, че се касае за деяние, към което са евентуално съпричастни лица, членове на Министерски съвет. Това е видно от продължителността на проверката, докладната записка, която описва основанията за започване на производството, от диспозитива на образуването, от първото действие по разследването (разпит на свидетел), от лицата срещу които са били насочени претърсване и изземванията (които лица са били и задържани по реда на ЗМВР). Същевременно прокуратурата не е била уведомена, за да бъде потърсено становище и/или указания как да бъдат извършени законосъобразно действията.

Съгласно чл. 194, ал. 1, т. 2 от НПК престъпления, извършени от членове на Министерски съвет, се разследват единствено от следовател. Принципна постановка е, че следователят не встъпва в производството едва при повдигането на обвинение, а от самото му начало. Твърде е спорно от правна страна дали полицейските органи могат въобще да извършват в подобни случаи действия по неотложност (дори и да е налице такава) – при положение, че има дежурен следовател.

Отделно от това СГП счита, че в конкретния случай не е била налице и неотложност, която да позволи разследващ орган да образува досъдебно производство. Според константната практика на съда, както и наказателнопроцесуалната доктрина неотложни са тези случаи, при които следва определени доказателства да бъдат незабавно фиксирани, събрани и запазени, за да не бъдат загубени. В настоящата ситуация полицейските органи са водели проверка в продължение на няколко месеца, при това във връзка с информация, изнесена в медийното пространство от години. Твърди се, че самото деяние, за което е започнато досъдебното производство, е било осъществено преди повече от две години.

Въпреки това, протоколите от извършените претърсвания и изземвания, са внесени от наблюдаващите прокурори за одобрение в Софийски градски съд, която е компетентен да се произнесе относно тяхната законосъобразност.

По делото ще се извършват активни действия, за което българската обществено ще бъде уведомена

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Do 2
    Те нали за това ти пускат нея, за да спреш да мислиш с правилната глава, момичето хал хабер си нямаше какво чете, а със същия успех можеха да ти изтъпанят да чете и русата Златка...
  • -2
    2
    Де юре и Де факто ...
    От всичко казано снощи на прокурорския брифинг най-ми хареса Прокурор Петрова - много е секси!
  • -2
    1
    отличен за прокуратурата, слаб...
    Браво на Софийска градска прокуратура. Точни, премислени данни и фати, акуратно поднесени, без никакъв политически привкус. Само едно ми е чудно и искам да попитам - дали прокуратурата и Бойко Рашком работят по един и същи закон, т.е. по един и същи НПК. Дали няко е казал на доцент Рашков, че от 2005 година има приет нов НПК. Приет от НС по време на правителството на Сергей Станишев. Или залисан да закупува нови имоти и къщи, Бойко Рашков е пропуснал този дребен факт.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари