Прокуратурата блокира по-тежка присъда за катастрофата с Лозан Панов

1
Руснакът, блъснал магистрата на пешеходна пътека, ще се отърве с 1000 лева глоба
Руснакът, блъснал магистрата на пешеходна пътека, ще се отърве с 1000 лева глоба Снимка: БГНЕС

Руснакът Денис Сукнев, който преди шест години удари на пешеходна пътека председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, е излъгал полицаите, че не той е шофирал колата, а е бил само свидетел на инцидента.

Това става ясно от мотивите на Софийския районен съд (СРС), който преди два месеца освободи Сукнев от наказателна отговорност и му наложи глоба от 1000 лева, пише "Лекс".

Това е второто разглеждане на казуса от районния съд, след като градският го върна на прокуратурата заради пропуски.

В мотивите се подчертава, че няма как районният съд да наложи по-висока глоба за Сукнев, нито да му отнеме шофьорската книжа, защото е обвързан с наказанието при предходното разглеждане на делото. Това е така, защото прокуратурата не протестира първата присъда, а процесът стигна до градския съд по жалба на руснака и затова положението му не може да бъде влошено.

Инцидентът, при който пострада Панов, стана сутринта на 9 декември 2014 г. на кръстовището на бул. "Арсеналски" и ул. "Богатица". Панов тичал в Южния парк и когато стигнал кръстовището, изчакал да светне зелено, за да пресече на пешеходната пътека. В този момент към него се движел "Мерцедес" G-клас, управляван от руснака, който пресякъл кръстовището на червен светофар и ударил Панов на пътеката. Председателят на ВКС се превъртял през предния капак на колата и паднал встрани на пътното платно. От удара Панов получил черепно-мозъчна травма и изпаднал в безсъзнание. Шофьорът спрял и го откарал в "Пирогов", където стана ясно, че е счупена и лявата му ръка.

Първоначално обаче МВР не съобщи как се е стигнало до катастрофата, а разпространената информация беше, че шофьорът е избягал и Сукнев е откарал Панов в болница, а полицията търсеше свидетели.

От мотивите на съда става ясно, че причината за объркването е, че руснакът е излъгал полицаите в болницата, че е бил само свидетел на катастрофата, която станала пред него, а той съвестно закарал Панов в "Пирогов", след като извършителят избягал. На униформените обаче направило впечатление, че обясненията на Сукнев са объркани и противоречиви, а по автомобила му имало следи от удар.

След това той призна, че е шофирал колата, а заради помощта, която оказа на шефа на ВКС, Лозан Панов също коментира, че не вижда умисъл в действията му и двамата били в много добри отношения. Още през 2015 г. делото беше внесено в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Сукнев и съдът го наказа само с 1000 лева глоба.

Руснакът обаче искаше да бъде оправдан, защото ставало дума за нещастен случай по независещи от него обстоятелства. Така делото отиде в Софийския градски съд, който го върна на прокуратурата, защото е пропуснала важното обстоятелство, че обвиняемият е минал на червен светофар. Делото беше внесено в съда отново чак през 2018 г., вече с обвинителен акт, за да приключи 3 години по-късно обаче отново с налагане на глоба от 1000 лева.

До този развой се стигна, след като на финала на делото и прокурорът е посочил, че трябва да се приложи по-благоприятният за подсъдимия закон и той да бъде освободен от наказателна отговорност.

Обвинението срещу Сукнев е за това, че при шофиране на пешеходна пътека е причинил средна телесна повреда на Панов. За това обвинение Наказателният кодекс в момента предвижда от 1 до 6 години закон и няма как обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност. През 2014 г., когато се случи инцидентът, обаче предвиждаше от 1 до 5 години затвор. Това се явява и по-благоприятният за Сукнев закон, тъй като позволява освобождаването му от наказателна отговорност. Така той отново е наказан само с глоба, като е осъден да плати и над 1800 лева разноски по делото.

Според заключенията на вещите лица, на които съдът се доверява, руснакът не е можел да избегне удара заради скоростта си от 31 км/ч.

Защитата на Сукнев пледира той да не бъде наказван заради малозначителност на случая и изминалото време, но СРС е категоричен, че макар и непредпазливо, престъплението е със значителна обществена опасност. А процесът се е забавил заради връщането на делото и заради пандемията.

И сегашното решение на районния съд не е окончателно и може да бъде атакувано пред градските магистрати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари