Производители от Русе скочиха срещу големите хипермаркети

4
Производителите на месо въвеждат доброволно БДС за качество
Производителите на месо въвеждат доброволно БДС за качество Видео: БНТ

Големи производители на свинско месо в Русенско се обединяват и се готвят да въведат доброволно Българския държавен стандарт за качество на своите продукти.

Те настояват и държавата да ги последва, защото българският клиент не заслужава да му продават евтини и пълни с примеси чужди меса. Собствениците на свинекомплекси казват, че се справят с конкуренцията на хипермаркетите като откриват собствена магазинна мрежа.

Изпълнителният директор на голямо месопреработвателно предприятие Вихрен Димитров казва, че не желае продуктите им да се предлагат в големите вериги хипермаркети, защото в тях под „прикритието“ на български се продават различни вносни меса. Фирмата им има и собствена свинеферма с близо 32 000 прасета в русенското село Голямо Враново. Димитров допълва, че той и неговите колеги са узрели за инициативата за доброволен Български държавен стандарт, защото всички искат да има правила и продуктите да се продават на реални цени.

„Моят призив към клиентите е да мислят какво купуват и да не се подвеждат по цени и по реклами, защото ние сме това, което ядем. И след като падна Българският държавен стандарт 1993 година, за съжаление, всеки може да прави всичко и да казва, че е много хубаво.3 Базовата цена на трупното месо в момента е 4,60 лева с ДДС. Не може да има кайма, която да е 2 лева, не може да има кренвирши, които струват 2 лева“, коментира той.

Димитров смята, че потребителите вече са по-грамотни след кампанията на БНТ2 „Купувам българско“.

„Факт, че в нашите фирмени магазини в Русе най-добрите ни клиенти, редовните ни клиенти са хората с ниски доходи, пенсионерите – означава, че хората ценят парите си. Аз се радвам, че БНТ2 поде тази кампания и за мен това не трябва да бъде кампания, а трябва да бъде култура на поведение, култура на пазаруване. Определено има голям ефект и ние участваме постоянно“, каза още Вихрен Димитров.

Производителят смята, че пазарът ще се „изчисти“ от некоректните фирми. Той прогнозира, че в скоро време ще се появят и „имитиращи кюфтета“ и „имитиращо свинско“, по подобие на млечните произведения. Те постепенно ще отпаднат и ще останат само коректните производители.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари