Програмата на "Мартенски музикални дни" през уикенда

2
Фестивалът потапя зрителите в Средновековни приказки
Фестивалът потапя зрителите в Средновековни приказки Снимка: Община Русе

Фестивалът потапя зрителите в Средновековни приказки

На 25 март /събота/ от 11:00 ч. в зала „Европа“ в рамките на Музикалния фестивал „Мартенски музикални дни“ ще бъде представен документалният филм „Пианото на Шостакович“. Лентата проследява гостуванията и концертните изяви на композитора през 1958 и 1965 г. в Русе. Реализира се с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма „Култура“ в направление „Творчески проекти“.

Филмът е дело на Стефан Прохоров, Кети Маринова и консултанта по съставянето на сценария д-р Веселина Антонова – изследовател и архивист в Художествения архив на Държавна опера – Русе.

От 19:00 ч. в Голяма зала на Доходното здание следва една незабравима вечер с произведения от Мусоргски и Прокофиев, поднесени от един от водещите оркестри в България и чест гост на „Мартенски музикални дни“ – Софийската филхармония с диригент маестро Георги Димитров и солисти – добре познатите от европейския оперен и концертен подиум – цигуларката Лия Петрова и известният русенски бас Мартин Цонев.

В неделя, 26 март, от 19:00 ч. английският Кралски двор отправя официална покана към русенската публика за едно изискано преживяване под наслов „From Windsor with Love…“. Базирани в замъка Уиндзор, членовете на ансамбъл The Queen‘s Six съставляват част от мирските служители на параклиса Сейнт Джордж, чиито домове се намират в замъка. Шестимата ангелогласни певци ще дебютират на фестивалната сцена с богата палитра от първокласни вокални произведения от У. Бърд, Т. Морли, Т. Талис, У. Крофт, Уайтинг/Дайкс, Т. Лерър, Дж. Д. Ларсън, Лин-Мануел Миранда, Ноуълс/Шипли, Р. Маркс, Р. Маркс, Крейг и Чарлз Райд, Б. Е. Кинг, Люис/Хейс/Койя и др.

В понеделник, 27 март, от 19:00 ч. в Доходното здание Държавна опера – Русе ще открие последната седмица от фестивалния афиш с премиерата на „Лето 893“ от Парашкев Хаджиев с диригент Владимир Бошнаков. Спектакълът се посвещава на 1130 години от Преславския църковно-народен събор – историческата кулминация на покръстването на българския народ, като обещава публиката да се потопи в една средновековна приказка. Режисьор на оперния спектакъл е Пламен Бейков, сценографията и костюмите са дело на Денис Иванов, хормайстор е Стелияна Димитрова – Хернани, и хореограф – Весела Василева. В ролите ще се превъплътят Момчил Миланов, Добромир Момеков, Теодор Петков, Глория Пенчева и Петя Цонева, Даниела Караиванова и Нели Петкова, Стоян Стоянджов, Денис Иванов /гост/, Иван Пенчев, и Стилян Цветков. Участват оркестър, хор, солисти и балет на Държавна опера – Русе, както и артисти от Русенската детска опера с ръководител Свилен Димитров.

В 62-рия Международен фестивал „Мартенски музикални дни“, който се организира от Община Русе под патронажа на Министерството на културата, ще се включат над 700 участници от 9 страни. Тази година в програмата са предвидени 27 събития. Музикалният форум представя 7 оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, 2 оперни спектакъла, 1 хоров концерт, 7 съпътстващи събития, 8 дебютиращи в България и в Русе артисти и ансамбли.

Партньори са Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Русенска художествена галерия, Продуцентска компания „Персей“, ОП „Русе Арт“.

Билети за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на касата на Държавна опера – Русе и през онлайн платформата Eventim.

За повече информация четете ТУК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    Ivo Iovchev
    Ива Чавдарова поправя бакиите на една празноглава тиква Ирена Петрова,коята и от здраве и от музика и фестивали не разбира,но беше директор на Здравен отдел ,че и На Мартенските дни,направо безобразие,за сьд е тази!Безхберница неграмотна!Цирк!
  • 3
    5
    зрител
    Не мина ли отдавна времето ИЧ да се пенсионира? Няма лошо! Времето върви. Идват нови поколения, които имат други идеи и идеали.
  • 4
    4
    Дороти
    Да,така е,лошо организирано тази година,не ми хареса и на мен!Лошо подбрани хора,изпълнители,!!Ива Чавдарова и екипа и да си помислят!! Кукления театър се справи по добре!Имат чудесни постановки!
  • -3
    3
    До 2
    Ееее,друго си е Тони Стораро....
  • 1
    2
    Софи
    Безинтересен фестивал,само разни дьртаци се могат!А ,не се изпълняват произведенията които са побликувани!Много кофти номер,нали?Лоша организация,все пак даваме пари,нали?Повече няма да посещавам този фестивал!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари