Проговори руският агент Егисто От, свързан с българските шпиони в Англия

0
От вече е предал списъка с лицата, които е предлагал да бъдат ликвидирани от руските служби
От вече е предал списъка с лицата, които е предлагал да бъдат ликвидирани от руските служби Снимка: Кадър от ZackZack

От вече е предал списъка с лицата, които е предлагал да бъдат ликвидирани от руските служби

Арестуваният в Австрия агент на руското разузнаване Егисто От, който помагал на ФСБ да следи нежелани от режима на Путин хора в Европа е започнал да разкрива шпионската мрежа на Москва на Стария континент. От вече е предал и списъка с лицата, които е предлагал да бъдат ликвидирани от руските служби.

Всички те са опоненти на властта в Русия. Това е поредният епизод от скандалите с бившия директор на Wirecard Ян Маршалек, който се укрива в Русия, пазен от службите на Кремъл. Това пише руското издание Медуза, цитирано от FROG NEWS..

Егисто От е имал връзки и с руски шпиони, действащи активно на Балканите и особено в България. Смята се, че нашето контраразузнаване е било предупредено от партньорски служби, но дали се предприети конкретни мерки и какви – не е ясно.

Според източници на FROG NEWS в българските правоохранителни органи Егисто От и неговия ментор Ян Марсалек са имали контакти с предстоятеля на Руската църква в България Васиан Змеев, който беше изгонен от страната заради обвинения в шпионаж през септември 2023 г. Когато се върна в Москва Змеев даде интервю за държавната телевизия "Россия 24", в което обвини българските власти, че се държали "неразумно, грубо и унизително" и не са представили никакви факти, които да потвърдят обвиненията срещу него и другите двама духовници, изгонени с него. Истината е, че в нашите служби има достатъчно данни и факти, които уличават руските свещеници в шпионска дейност. Защо обаче тези неща се премълчават е доста съмнително, твърдят източниците на FROG NEWS.

Преди дни австрийската полиция задържа Егисто От, бивш служител на Федералната служба за безопасност и противодействие на терора на Австрия. От вече бе осветен от журналистически разследвания, посветени на Ян Марсалек, бивш главен оперативен директор на финансовия стартъп Wirecard, който е заподозрян в участие в операции на руските разузнавателни служби. От заповедта за арест, с която американското издание Financial Times разполага, се научават подробности за това каква информация От е предоставял на Марсалек и руските служби.

Ян Марсалек е австрийски гражданин, който работи за немската финтех компания Wirecard от 2000 г. Той се издига до поста главен изпълнителен директор, а самата Wirecard се превръща в една от най-успешните стартиращи компании в Германия. В един момент обаче се оказва, че от сметките ѝ липсват почти 2 милиарда долара. Wirecard фалира през 2020 г. Нейният главен директор Маркус Браун беше арестуван, а Марсалек беше обявен за издирване по обвинения в измама. Марсалек, както се разбра по-късно е бил прехвърлен по специален канал в Русия. Там той е получил няколко пакета с документи на различни имена. Някои медии предполагат, че е скрит някъде, но съществува и версия, че руснаците са го ликвидирали, за да не проговори за връзките си с Москва.

Журналистите разкриха също и близките връзки на Марсалек с представители на руските разузнавателни служби. По тяхна поръчка той закупил циментов завод, през който се изпират мръсни руски милиони. Придобил е също Частна военна компания - ЧВК – която действа незаконно в Либия.

Връзките на Марсалек с разузнавателните служби не свършват дотук. Във Великобритания той е смятан за координатор на групата от петима български граждани, които в продължение на няколко години са следили хора, посочени от Москва в Европа. Помощ при събирането на информация са оказвали бивши служители на австрийските служби Мартин Вайс и Егисто От. Ръководил ги Марсалек. Именно От открива домашния адрес на живеещия във Виена разследващ български журналист и приятел на руския опозиционер Алексей Навални - Христо Грозев. Информацията е предадена веднага на Москва.

Грозев не само е следен, но са откраднати лаптопа и флашките му. В операцията участва и самият От.

За дейността на шпионската група значителна информация е придобита от британското контраразузнаване MI5. Така стават известни подробности около операцията срещу Христо Грозев.

През 2020 г. Грозев участва в съвместно разследване на The Insider и Bellingcat за отравянето на Алексей Навални от служители на ФСБ. След като разследването беше оповестено, От получава задачата от руските служби да открие адреса на Грозев и да направи снимки на сградата, в която се намира апартаментът му.

Според Financial Times Марсалек е използвал получената информация, за да координира работата на група агенти на ФСБ, наричащи себе си „тюлени“. Именно тази група влиза в апартамента на Грозев и открадва лаптоп и флашки от него. През 2023 г. разузнавателните служби на Австрия и Великобритания предупреждават, че Русия готви покушение срещу Грозев. В тази връзка той напуска Виена.

От последните разкрития става ясно, че От е помагал на Марсалек да достави откраднатия секретен лаптоп SINA в Москва. Този компютър, който Financial Times сравнява с легендарната немска Enigma, е оборудван с модерни криптографски инструменти и се използва от западните власти за предаване на класифицирана информация.

От също така е предал на руските разузнавателни служби данни от телефоните на трима високопоставени членове на австрийското министерство на вътрешните работи.

Много важна мисия, възложена от Москва на Егисто От е да „разчиства“ след извършени покушения. В руската ФСБ го наричали „нашият чистач“ в Европа. Колко пъти От е вършил тази работа все още се изяснява.

Той е съставил и списък с най-активните руски дисиденти, къде живеят и с каква дейност се занимават.

Очаква се разкритията на проговорилия От да засегнат руски шпионски мрежи в Италия, България, Германия, Словакия и други страни, членки на ЕС и НАТО.

Говорителят на виенската прокуратура Нина Бусек потвърди това пред АПА, след като "Фалтер" (онлайн) първи съобщи за това. Бусек каза, че От е разследван от прокуратурата във Виена за злоупотреба със служебно положение и тайно разузнаване в ущърб на Австрия.

Първоначално От е отричал обвиненията срещу него. След това обаче започнал да сътрудничи на прокуратурата, за да облекчи положението си.

Чуждестранните партньорски служби са сигнализирали австрийската BVT, която вече е заменена от Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване (DSN) през декември 2021 г за От. Той е бил засечен от американците в Турция, където е осъществявал контакт с руските тайни служби. Предполага се, че оттам той е комуникирал и с руски шпиони, намиращи се по онова време на територията на България. С тях е уточнявал връзките на Христо Грозев с негови колеги и познати в София.

Началник на От в BVT по онова време е Мартин Вайс, за който се предполага, че е в Дубай и който местната власт твърди, че не знае къде точно се укрива. Има издадена международна заповед за арест на Вайс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари