Times: Занемарена къща за гости е била щаб-квартира на руския "Агент 007"

0
Няколко издания на Острова насочиха през последните часове вниманието си към българина Орлин Русев, смятан за водач на групата заподозрени в шпионаж в полза на Русия
Няколко издания на Острова насочиха през последните часове вниманието си към българина Орлин Русев, смятан за водач на групата заподозрени в шпионаж в полза на Русия

Няколко издания на Острова насочиха през последните часове вниманието си към българина Орлин Русев, смятан за водач на групата заподозрени в шпионаж в полза на Русия

„Занемарена къща за гости в Грейт Ярмут е била морската щаб-квартира на руския „Агент 007“, пише британският вестник „Таймс“ по повод на Орлин Русев - един от тримата арестувани във Великобритания българи по подозрения в шпионаж в полза на Русия, предава БНР.

Новините за арестуваните на Острова българи вече са оскъдни, но няколко издания насочиха през последните часове вниманието си към Орлин Русев, смятан за водач на групата заподозрени в шпионаж. Западналата крайбрежна къща за гости изглеждаше малко вероятна предполагаема централа на руска шпионска мрежа, докато не бе обискирана от полицията за борба с тероризма, пише „Таймс“.

Вестникът информира, че в стая в иначе водещия се за тризвезден хотел „Хейди“ близо до кея „Британия“ в Грейт Ярмут полицаите са открили оборудване, използвано за изготвяне на фалшиви документи за самоличност, включително паспорти и шофьорски книжки.

Предполага се, че операцията е ръководена от 45-годишния Орлин Русев, български експерт по радиолектронно разузнаване, който включва „007“ в един от неговите имайл адреси. „Таймс“ и „Дейли мейл“ съобщават, че хотелът е собственост на 47-годишната Ирина Първанова, българска бизнесдама, която го е купила за 220 000 паунда през септември 2021 година.

Не се правят предположения обаче, че Първанова е замесена в предполагаемата шпионска мрежа.

На адреса на къщата за гости са регистрирани 7 фирми, показва регистърът. Хотелът на практика е седалището на нейния основен бизнес FTTH Technologies, определен като „други дейности, свързани с човешкото здраве“. От стар списък на уебсайтове пък изскача предишен регистриран адрес на компанията в лондонския квартал „Мейфеър“ и се казва, че тя е „доставчик на прецизни АйТи услуги за мадицината, роботиката и АйТи индустрията“.

„Дайли мейл“ цитира местни жители, че не са виждали никой да влиза или излиза от къщата за гости от месеци и смятат, че едва ли е функционирала поне от началото на годината. Никой не е отговорил на журналистите, опитали се да разговарят с някой на адреса.

Във вторник Би Би Си и други британски медии разгласиха новината, че през февруари Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били арестувани по подозрения в шпионаж. Други двама, задържани при същата оперция, са били пуснати под гаранция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари