Прогноза за времето през месец юни

0
Месецът започва с дъжд и градушки, градусите се покачват през второто десетдневие
Месецът започва с дъжд и градушки, градусите се покачват през второто десетдневие Снимка: Евгения Гигова

Очаква се средната месечната температура да достигне 27-30 градуса през месец юни. Синоптиците очакват като цяло чудесно, слънчево време със слаби ветрове. 

Средномесечните температури през юни ще бъдат обичайни за този период от годината. В равнините те ще варират от 12 до 30 градуса по целзий. По високите полета месечната температура през юни 2018 ще достигне 25 градуса, а най-ниските и стойности ще са между 9-10 градуса по целзий.

Прогнозата за температурата на морската вода е в началото на месеца ще бъде около 17-18 градуса, като за всеки 3-5 дена ще се покачва с още един градус. Така, в края на месец на месеца, температурата на морската вода ще надвишава 23-25 градуса. Прогнозата за температурата в големите морски курорти: Варна – 28 градуса, Бургас – 30 градуса.

Любителите на планинският туризъм също ще бъдат доволни от прогнозата за времето. По високите части от планините месец юни 2018 ще предложи средни температури от около 20-21 градуса, като най-ниските ще са в рамките на 5-10 градуса, а най-високите около 20-26. Докато температурите през деня се покачват, все повече хора ще предпочетат да се разхладят разхождайки се по китните ни планински курорти. По Витоша ще се радваме на температури около 20 градуса в началото на месеца които ще се повишават с около градус на 6-8 дена, като в края на месеца ще достигнат 23-25 градуса. В Пампорово температурите ще бъдат идентични с тези на Витоша, а в Банско ще се радват на градус-два по-топло време.

През първите 10 дена на месеца се очакват по-интензивни валежи от нормалните за месеца, като ще има и опасност от градушки. Температурата ще се задържи около 23-24 градуса.

През второто десетневие времето ще утихне, облачността ще намалее, и се очаква значително покачване на средните дневни температури с 4 градуса, достигайки стойности от 26-27 градуса.

Последните дни от месеца, очаквано ще бъдат най-топли. Прогнозата за времето е подходяща за всички – 30-32 градуса през светлата част на деня и дневни температури около 29.

Валежите през месеца ще са близки до нормалните стойности е ще са в рамките на от 60 до 90 литра на квадратен метър. В планинските райони ще има около 50% повече валежи и месечната норма ще варира в рамките на 80 - 150 литра на кв.м. По черномориетовалежите ще са между 100 и 120 литра на квадратен метър. Имайте в предвид, че месеците Май 2018 и Юни 2018 са едни от най-дъждовните в нашата страна, информира prognozata-vremeto.blogspot.bg.

Ветровете ще са слаби, предимно южни и югоизточни. В югозападна България както обикновено ще духа влажен, топъл вятър който ще засилва усещането за жега.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари