Прогноза на "Ройтерс": Как ще се развиват ключови пазари през 2022 година?

1
Инвестиционни звена правят своите предвиждания за търсенето и предлагането на важни ресурси
Инвестиционни звена правят своите предвиждания за търсенето и предлагането на важни ресурси

Инвестиционни звена правят своите предвиждания за търсенето и предлагането на важни ресурси през идната година

Ресурсите надминаха други активи тази година и се очаква да останат конкурентоспособни през 2022 г., се казва в прогнозата на Ройтерс (Reuters), пише Dir.bg.

По-долу са прогнозите на анализаторите за различни ключови ресурси за следващата година.

ЕНЕРГИЯ

CREDIT SUISSE: "Очакваме цените на петрола да останат подкрепени, тъй като търсенето има още възможности да навакса изоставането, но конкуренцията в предлагането може да се увеличи с връщането на повече обеми извън ОПЕК. Следователно спот цените може да се понижат до известна степен с напредването на 2022 г., като резултатите се движат най-вече от доходността от фючърсния пазар."

KOEN STRETMANS, NN ИНВЕСТИЦИОННИ ПАРТНЬОРИ: "В краткосрочен план, през следващите няколко месеца, все още има известно недостатъчно предлагане, така че все още сме положително настроени за цените на петрола през зимните месеци. От следващата година очаквам силен отговор на предлагането... така че пазарът ще се промени по принцип към излишък".

БЛАГОРОДНИ МЕТАЛИ

JP MORGAN: "Нашата прогноза за значително по-високи реални доходи в САЩ до края на 2022 г. води до спад по отношение на цените на златото и среброто през следващата година... виждаме цените на златото да намаляват постоянно през следващата година до средна стойност за четвъртото тримесечие на 2022 г. от $1,520/унция."

Спот златото се търгува на цена от $1,797 за унция в понеделник.

UBS: "Благородните метали продължават да се сблъскват с кръстосани течения - ефектите от неотдавнашните остри коментари от председателя на Фед Джероум Пауъл бяха компенсирани до известна степен от очакванията за изненади в инфлацията в САЩ и волатилността на фондовия пазар, причинена от Omicron. Следователно, ние вярваме, че неутралната позиция е подходяща засега, докато не се появи повече яснота."

ИНДУСТРИАЛНИ МЕТАЛИ (мед, алуминий, никел, цинк, олово и калай)

CITI: "Оставаме много оптимистично настроени за цените на алуминия, като виждаме около 40-50% повишение през следващите три години в базовия вариант на нашата прогноза. Предлагането на алуминий вероятно ще бъде ограничено от декарбонизацията, а той е много използван за глобалния растеж."

MORGAN STANLEY: "Медта вероятно ще остане нестабилна и уязвима, с ниски запаси и податлива на леки изменения, докато новите правила в Малайзия затягат пазарите за скрап. Виждаме негативния аспект на цените през второто полугодие на 2022 г., тъй като предлагането расте по-бързо от търсенето, което накланя баланса към излишък."

СЕЛСКО СТОПАНСТВО

ING: "Пшеницата на борсата за опции в Чикаго (СВОТ - Chicago Board Options Exchange) се търгува до най-високите нива от 2012 г., тъй като очакванията за глобалните крайни запаси за 2021/22 г. постоянно се понижават през годината. Въпреки това предлагането трябва да се подобри през следващия сезон, което трябва да доведе до по-ниски цени."

UBS: "Перспективите стават все по-сложни за селскостопанските стоки: интензитетът на Ла Ниня нараства, както и тесните места при доставките на суровини, които вероятно ще продължат през първата половина на 2022 г. Със строг фундамент на основните зърнени и меки стоки, доскорошните неуспехи са възможност за по-положителна прогноза в сектора."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Как да вбесите мъжа си?
Изчакайте го да изпревари с мъка 16 ТИР-а и тихо кажете, че ви се пишка!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари