Проф. Пламен Павлов: Момчил юнак е най-нестандартният от всички наши средновековни владетели

0
Момчил Войвода е първата ярка фигура на борец срещу турските нашествия. Той загива в битка с турците и с техните съюзници ромеите на Йоан Кантакузин
Момчил Войвода е първата ярка фигура на борец срещу турските нашествия. Той загива в битка с турците и с техните съюзници ромеите на Йоан Кантакузин

"Момчил юнак е най-нестандартния от всички наши средновековни владетели и първата ярка фигура на борец срещу турските нашествия"

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов за книгата му с проф. Николай Овчаров „Момчил – родопският цар”

Според него личности от ранга на Момчил могат и трябва да бъдат отбелязвани винаги.

„Става дума за един епически герой, който същевременно е историческа личност. Към Средновековието се отнасяме малко по-повърхностно. Обикновено, когато отбелязваме наши национални герои, отиваме най-много до Възраждането. В крайна сметка в Средновековието имаме знаменити личности, една от които несъмнено е Момчил“, коментира още проф. Павлов.

По думите му Момчил е бил една личност с доста широка известност, включително извън пределите на България.

„Това се дължи в най-голяма степен на факта, че той е първата ярка фигура на борец срещу турските нашествия. Той загива в битка с турците и с техните съюзници ромеите на Йоан Кантакузин“, изтъкна още историкът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари