Проф. Аргирова: Вирусът е тук

2
Следваща вълна може да има в края на септември, прогнозира вирусологът
Следваща вълна може да има в края на септември, прогнозира вирусологът Снимка: Кадър от БНТ

"Решението за отпадането на ковид мерките не е взето еднолично. Спазихме напълно начина по който се вземат решенията във връзка с плана за преборване на петата вълна".

Това заяви вирусологът и съветник на премиера проф. Радка Аргирова в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Във взимането на решението са участвали здравният министър, доц. Ангел Кунчев, проф. Аргирова, както и оперативните щабове.

"Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено. Пандемията я има, вирусът е тук, много малкият брой ваксинирани хора у нас ни кара да бъдем сериозно вглъбени в цифрите, броя на тестовете, целта е да не изпуснем следващата вълна", заяви Аргирова.

Броят на хората, които са получили две дози ваксина плюс тези, които са прекарали заболяването, са около 4 милиона. Другите 2-2 и половина милиона все още са чувствителни към вируса, подчерта Аргирова. Евентуална следваща вълна може да има в края на септември, дотогава ще е относително спокойно, каза още тя.

"Нашето обръщение към всички е: силно препоръчителни са нефармацевтичните мерки - носене на маска, спазване на разстояние, личната хигиена, хигиена на помещенията и проветряване", призова Аргирова.

Някои държави като Испания са обявили COVID-19 за сезонен респираторен вирус, а други са признали ендемичния му характер. Постепенно вирусът ще бъде приравнен към сезонния грип. Страни, които имат ниско имунизационно покритие, сред които е и България, са причината зелените сертификати все още да важат за пътувания, подчерта Аргирова.

"И у нас също се влиза с въпросните документи. Всеки гледа да си пази страната и гражданите. Не бихме искали всичко това да се повтаря", заяви тя.

Аргирова препоръча на ваксинираните с една или две дози да си поставят бустер и призова неваксинираните да се имунизират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    2
    Иво
    Ама много си компетента бе,Нели?А се скрий!
  • 5
    1
    Нели КОЛЕВА
    Преди ден,два д-р Кунчев призна,че те предлагат здравните мерки,но решенията се вземат от политиците.Защо никой от журналистите не попита тези специалисти защо не са предлагали подобни мерки при грипа?Той също е сериозно заболяване, при което също има висока смъртност,а също така и усложнения?Съветите за лична хигиена и т. н. не би трябвало да са непознати са гражданите , посещавали училище.Желая добро здраве на всички!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари