Маските паднаха, може да приравнят коронавируса към грипа

1
Вирусолози смятат, че е възможно скоро коронавирусът да се приравни към грипа, но това не означава, че напълно ще изчезне
Вирусолози смятат, че е възможно скоро коронавирусът да се приравни към грипа, но това не означава, че напълно ще изчезне Снимка: BulgariaOnAir

Отмениха задължителното носене на маски в градския транспорт

Причината за разхлабването на мерките е драстичният спад в броя на новозаразените с коронавирус. Въпреки облекчаването на противоепидемичните мерки, здравната система е готова за нова вълна, предава Bulgaria ON AIR

"Запазихме интензивните легла за всички болници, което е най-важно. Ще се стремим да подсигурим здравната система, да разтоварим населението", коментира здравният министър д-р Асен Меджидиев.

Вирусолози смятат, че е възможно скоро коронавирусът да се приравни към грипа, но това не означава, че напълно ще изчезне. Те твърдят, че Ковид все още е два пъти по-смъртоносен.

"Ендемичен не бива да се бърка с думата на английски "end". Това че е ендемично, означава, че разпространението е сезонно на определени места по земното кълбо, но в никакъв случай не е край", категорична е доц. Любомира Гломб от Центъра по заразни и паразитни болести.

Експертите съветват маските да продължат да се носят.

"Маските падат като задължение, но ако някой се притеснява, че може да бъде заразен или самият той да е заразен за останалите от обществото, никой няма да го спре да я носи, дори е препоръчително", обобщи Гломб.

Маските остават задължителни в болници, аптеки, оптики и социални домове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари