Обявиха грипна епидемия във Варна

0
Тя ще важи за периода от 25 до 31 януари
Тя ще важи за периода от 25 до 31 януари

Тя ще важи за периода от 25 до 31 януари

Нови две области обявяват грипна епидемия. В Плевен временни мерки се въвеждат от утре – 24 януари, а във Варна - от 25 януари. Те ще важат до края на месеца, обявиха от Министерство на здравеопазването.

Към момента са в сила и противоепидемични мерки в областите Смолян, Габрово и Пловдив. Временни противоепидемични мерки при грипна епидемия в дадена област се въвеждат по предложение от директора на съответната Регионална здравна инспекция до главния държавен здравен инспектор, който ги съгласува. Условие за обявяване на грипна епидемия е регистрирана висока заболяемост от грип и ОРЗ. В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периода на тяхното действие – удължаван, припомнят от министерството.

При обявена грипна епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Министерството на здравеопазването препоръчва всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат вкъщи при възможност и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора. От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси – чрез кихане и кашляне.

Всеки болен с ОРЗ е препоръчително да носи защитна маска при контакт с други хора. Поради струпване на болни от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещение при лекар, независимо дали сте болни от респираторно заболяване или не, също е препоръчително да носите маска, както и когато общувате със стари хора и бременни жени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари