Проф. Александрова: Не гледайте на Омикрон като на естествена ваксина

0
Вирусологът подчерта, че трябва да бъдем доста стриктни в това да пазим себе си и близките си
Вирусологът подчерта, че трябва да бъдем доста стриктни в това да пазим себе си и близките си Снимка: БГНЕС

Омикрон вече е в България. Увеличават се случаите на заразени с новия вариант на коронавируса.

"Във всички случаи в ръста на случаите има немалък принос Омикрон. Случаите на Омикрон ще се увеличават. Той се разпространява доста по-бързо в сравнение с Делта. Казват, че е 36 пъти по-добър в това отношение. Определено ще си казва думата", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "Денят ON AIR".

Тя обясни, че навлизаме в една нова вълна, въпреки че предишната тъкмо беше отшумяла, ако можем да приемем, че беше отшумяла.

"Този вариант на вируса се разпространява наистина доста добре. Виждаме наистина доста впечатляващи числа. САЩ отбелязаха 1 милион нови случаи в началото на Нова година. Да не забравяме, че все пак сме януари. Това е един сезон, в който традиционно има и грипни вируси, и респираторно-синцитиален вирус. Данните от САЩ и от Европейския център казват, че случаите на грип също се увеличават", обясни вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Александрова поясни, че в никакъв случай не е казано, че всеки който е заразен с Ковид-19, трябва непременно да бъде заразен с грип, и обратното. Да бъдеш заразен с единия и другия вирус било малко вероятно.

"Идеята да подхождаме със страх или с очакване нещо много страшно да се случи, не е добър съветник. Две години сме в компанията на този вирус с различни негови варианти, вече знаем как бихме могли да се предпазим. Никой от нас не иска да боледува. Ситуацията е такава, че трябва да бъдем доста стриктни в това да пазим себе си и близките си", подчерта гостът.

Тя заяви, че на Омикрон не трябва да се гледа като на естествена ваксина, защото не знаем дали протича леко и нямаме представа как стои въпросът с продължителния Ковид-19.

"Омикрон даде заявка, че е доста различен от останалите варианти. С повече от 50 мутации той няма как да бъде съвсем същият. Той се разпространява толкова добре, защото може да избягва имунния отговор, създаден към ваксина или предишен вариант. На мен ми се иска да вярвам, че все пак ние натрупваме един базов имунитет с ваксини. Хората боледуват и се ваксинират. Вярвам, че ще имаме достатъчно много защита, така че дори да се срещаме с този вирус, да прекарваме много по-леко инфекцията", каза вирусологът.

Проф. Александрова изтъкна, че бустерната доза увеличава защитата .

"Не бива да разрешаваме на този вирус да ни диктува живота. Вече знаем достатъчно и можем да се държим достатъчно разумно, така че да предпазим себе си и околните. Не бива да забравяме да живеем, да мечтаем и да обичаме. Пандемията не бива да натиска бутона пауза на живота ни", посочи още вирусологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари