Проектирането на участъка между Русе и Бяла ще е завърши през месец май 2024

4
Това съобщи регионалният министър Андрей Цеков по време на парламентарен контрол
Това съобщи регионалният министър Андрей Цеков по време на парламентарен контрол Снимка: МРРБ

Това съобщи регионалният министър Андрей Цеков по време на парламентарен контрол

Работи се ускорено по проектирането на част от аутобана Русе - Велико Търново, за да бъде спасен изтичащия ОВОС.

Това стана ясно от думите на регионалният министър Андрей Цеков по време на парламентарния контрол, предаде 24 часа.

Става въпрос за участък от пътя с дължина 6 км и 832 метра. За въпросната отсечка оценката по ОВОС изтича ноември тази година.

Целта е най-късно пред октомври да бъде издадено разрешение за строеж за участъка.

АМ Русе - Велико Търново е един от основните приоритети, разписан във всички стратегически документи, регламентиращи регионалното развитие. Магистралата е обявена с обект от национално значение с решение на Министерски съвет.

Цеков припомни, че през ноември 2022 година е започнала отчуждителна процедура за участъците Русе - Бяла и обходният път на Бяла.

"Това се случи след като беше издадена заповедта за одобряване на Подробния устройствен план, като теренното обезпечаване се обезпечава паралелно на инвестиционното проектиране. С решение на МС от 15 юли 2023 г. са обявени за отчуждаване имоти частна собственост на територията на община Ценово и Долна Студена, като тъй момента са на етап връчване на индивидуалното освобождаване на отчуждителния акт на всеки от засегнатите собственици. Налице е и удостоверение на земеделският министър за промяна на предназначението на земеделската земя", обясни Цеков.

По думите му проектирането на участъка между Русе и Бяла следва да завърши на 15.05.2024 година, а срокът за строителство е 1550 календарни дни.

По отношение на обхода на гр. Бяла сроковете са 450 календарни дни за проектиране, тоест до март 2024 година, и 1300 дни за строителство.

За участъка от Бяла до Велико Търново тепърва се обявява обществена поръчка в програмата на АПИ за септември за проектиране, изработване на ПУП и за строителството. След като бъдат избрани изпълнители, оптимистично това ще продължи около 6 месеца, включително обжалванията, към есента на следващата година да започне работата по въпросния участък. От гледна точка на източниците на финансиране магистралата е включена в програмата транспортна свързаност, но в нея средствата са ограничени и затова се предвижда за първите два участъка от Русе до Бяла и обходния път на Бяла да бъде подадена апликационна форма за финансиране по програмата. За третия участък от Бяла до Велико Търново ще бъде подаден формуляр за кандидатстване по механизма за Свързване на Европа., посочи Цеков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Идиът
    Магистрала един хуй.никога няма да се случи
  • 3
    4
    Митко Манафов
    Върнете порите 1 000 000 000 лева дето Бойко беше оставил и Комитова ги ,,сви,, Досега магистралата щеше да е тотова!
  • 1
    3
    Охо-Бохо
    Стига сте лъгали! Срам нямате!
  • 19
    2
    Бай Чеп
    Наближат ли изборите започва усилени "строене" на магистрали, по Дунава мостове на всеки километър, Стара планина - тунел до тунела!
  • 17
    1
    Gyutre
    Сто пъти започва проектиране,спиране, промени и така вече30 тодини!!! И път няма и няма! Последно през септември щеше да започва строителство,сега пък проектирането до 2024 година!!! ОТВРАТ!!! ДО КОГА!!!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари