Проект за доставка на мултифункционална драгираща техника за река Дунав

0

Заместник областният управител на област Русе г-н Валентин Колев беше сред официалните гости на организираната от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ встъпителна пресконференция по проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“.

В приветствието си към присъстващите той благодари за отправената покана и отбеляза, че през последните няколко години присъства за пореден път на презентации по повод стартиране на нов проект от страна на Агенцията, което е похвално и показва ангажираността за инж. Цонев и екипа му. Г-н Колев заяви, че е очевидно, че ръководството и служителите на Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ се справят успешно с предизвикателствата през тях и това, което е направено до момента, както и новите кораби и новите механизми, които въвеждат за изучаване и поддържане на реката и за подпомагане на корабоплаването е пример за едно високо европейско ниво. Заместник областният изрази увереност, че проектът ще завърши в посочените срокове, като за пореден път Агенцията ще докаже полезността си за безопасността на корабоплаването по р. Дунав.

Очакванията са чрез проекта да се осъвремени материално-техническата база на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ за извършване на дънно удълбочителни работи по корабоплавателния път. Предвиденото оборудване за закупуване включва драга, плаващи тръби за транспортиране на наноси, понтон, несамоходен шалан и маневрен кораб, като чрез тях се очаква да се повиши няколко пъти досегашния капацитет за извършване на драгажни работи. Идеята е по този начин да се постигне по-голяма ефективност от навременното драгиране за по-трайно задържане на необходимите дълбочини при средни и по-ниски водни нива. Основната цел на проекта е да се създадат условия за премахване на „тесните места“ в най-критичните участъци в българския участък от р. Дунав – част от Трансевропейския транспортен коридор „Рейнско-Дунавски“, които да доведат до подобряване на корабоплавателния път, повишаване достъпността до речните пристанища и осигуряване на безопасност на корабоплаването.

Проектът се финансира по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. и е на обща стойност 20 632 677.38 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари