Продажбата на Панагюрското съкровище като сувенир е законна

0
Продажбата на Панагюрското съкровище като сувенир е законна
Снимка: Sofia Photo Agency

По повод на статия, която публикувахме на 19.02.2014 г. за продажбата на копия на Панагюрското златно съкровище, на електронната ни поща бе получено писмо от г-н Николай Капитанов - представител на Трежър ООД България.

Той пожела право на отговор по повод написаното в статията, че сайтът www.treasure-usa.com продава в разрез със закона копия на съкровището.

Г-н Капитанов, като представител на Трежър ООД България, ни е написал следното:

Терминът “копие” по смисъла на Закона за културното наследство предполага пълна идентичност с оригинала. Показаните изделия са сувенири - “продукти с търговско предназначение”. Изработени са от месинг и след това са позлатени.

Изделията, които са представени във въпросния сайт / www.treasure-usa.com / са изработени в ТРЕЖЪР ООД, България / www.treasure.bg /. Нашата компания от години изпълнява изключително качествени сувенири свързани с антични тракийски и прабългарски съкровища.

По Закона за културното наследство това може да се случи само след изрично подписване на договор с музея, който ги съхранява. В конкретния случай с Панагюрското съкровище ТРЕЖЪР ООД има подписан договор с Регионален археологически музей Пловдив.

Г-н Капитанов твърди още, че:

При нормална търговска практика изделията бяха продадени на наш партньор, който желае да развие дистрибуцията им в САЩ. Митническите процедури бяха изпълнени изцяло от ТРЕЖЪР, като за всяко изделие беше издаден индивидуален сертификат от музеите, които стопанисват оригналите.

Всичко по-горе може да бъде доказано с документи или да бъде проверено в Министерство на културата и Регионален археологически музей - Пловдив.

Спазвайки закона ние сме сред малкото, които подпомагат музеите с допълнителни средства чрез отчисления от продажната стойност на всяко изделие. Ние правим много повече от това - изграждаме в подрастващото поколение национално самосъзнание и гордост от историята на България.

Мога да дам конкретен пример: ТРЕЖЪР поема половината от финансирането на уникалната ни колекция “Велики български владетели” за всяко училище, което желае да я притежава. Двадесет достоверни бронзови пластики ще бъдат изложени във фоайето на училищата и ще провокират интереса към българската история и култура. Според учители по история това е изключително добър начин да привлекат вниманието на децата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари